Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experthjälp från Gröna rum i Lustgården

Annons

Lustgården bakom bostadshuset i Disponentparken växer nu med full kraft. I dagarna fyra har nämligen Gröna rums Peter Gaunitz varit där och skapat tillsammans med sin gamle vän, Peter Garvö, som leder projektet.

Det var på hösten förra året som arbetet med att anlägga en "sinnenas trädgård" startades. Sedan dess har Peter Garvö arbetat med att rita, utforma och anlägga trädgården.

- Tyvärr fick vi inte ha namnet "Sinnenas trädgård", eftersom det är namnskyddat, så vi bytte till Lustgården, säger han.

Tanken är att trädgården ska innehålla någonting för alla sinnen - vacker grönska och praktfulla blomsterarrangemang för synen, doftande rabatter för lukten, lättillgängligt vatten för känseln, äpplen för smaken och en porlande bäck för hörseln.

Det senaste som kom på plats var en klippträdgård, där Peter och Peter har samarbetat för att få ett naturligt intryck.

- Vi har använt oss av den grå sprängstenen, som är typisk för Grängesberg, berättar Garvö.

- Det är viktigt att det inte blir pråligt, och därför har jag bara fyllt i sprickor och rasbranter med små alpväxter, fortsätter Gaunitz.

Anledningen till att Garvö bjudit in Gaunitz till parken, är dels att de sedan tidigare är vänner.

- Men det är framför allt för att han är så duktig, och för att folk känner igen honom, säger Garvö och skrattar.

Och visst är han välkänd, Gaunitz. Han deltar varje år som expert i TV:s Gröna rum. Nästa program som han medverkar i sänds på torsdag om en vecka. Då visas en villaträdgård som han har skapat. Han har dessutom anlagt ett antal offentliga trädgårdar runt om i Sverige.

För Peter Gaunitz är känslan det viktigaste när han formar en trädgård.

- Min far var biologilärare, och han tog mig ofta med ut i skog och mark. Det gjorde inte bara att jag fick massor av kunskaper, utan också en speciell känsla för naturen.

- Att skapa med växter är som att komponera musik, säger han.

I Disponentparken har han skapat tre olika områden med olika rytm och olika klangfärg. Dels vid klipporna, där varje liten blomma utgör en viktig del. Dels i rabatten vid pengulan, där han låter helheten sjunga ut i färgstark blom, och dels bredvid bäcken, där ljusa, milda färger och ormbunkar lyfter fram vattnet.

Om allt går enligt planerna ska Lustgården stå klar i oktober.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons