Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exotisk naturupplevelse

Annons

- Det blir ett intensivt program, sade Kent Leonardsson från Ekologiprogramet om veckan. På torsdagens program stod ett besök på Stakhedens plantskola.

Förutom plantskolebesöket har de isländska gästerna varit på studiebesök hos Stora Enso, där de tittat på skogsmaskiner, ett besök hos skogsvårdsstyrelsen samt ett besök i Snösjöns naturcentum.

De isländska eleverna går inte på något motsvarande ekologiskt program utan fick anmäla sitt intresse till ett projekt med tema biologisk mångfald och hållbar utveckling.

- Den stora skillnaden mellan Island och Sverige är att på Island finns en procent skog och i Sverige 60 procent, sade Hildur Sigurgrimsdottir.

- Och träden är så höga! På island är de små.

På Island pågår arbete med att få tillbaka skog för att ett skogsbruk ska kunna utvecklas. Barrträd har dock aldrig funnits naturligt på Island.

- Klimatet kan ändras från minus femton till plus tio grader. Det klarar våra svenska träd inte av. Vid plusgrader börjar trädet växa och blir det sen kallt igen dör trädet, berättade Kent Leonardsson.

Därför är de arter som trivs på Island mer styrda av en biologisk klocka än temperaturen. Arterna kommer främst från Sibirien och Kanada.

Samarbetet med Sverige har dock varit till stor hjälp för det isländska arbetet.

- Genom vår kunskap har de sluppit göra de misstag som vi gjorde på 1960-1970-talet med rotsnurr, där träden ramlade omkull när det blåste, säger Kent Leonardsson.

De isländska eleverna har noterat att svenskarna gärna och ofta klagar på oktobervädret.

- Vad klagar ni för? På Island blåser det storm, det är snö och iskallt, här blåser det inte mycket och det är ju varmt.

När gammelskogen på Vendleberget besöktes var det minnen för livet som skapades men flera av eleverna ville återvända till Sverige för att se naturen på sommaren.

- På Island är det inte så stora temperaturskillnader. På sommaren är det bara lite behagligare, sade Hildur Sigurgrimsdottir.

Tre av eleverna pratade svenska.

- Man får läsa svenska i skolan om man bott i landet minst ett år.

Gudrun Nina Oskarsdottir har bott i Falun i sju år och kan mycket väl tänka sig att flytta till Sverige igen.

I påsk är det dags för några av de svenska eleverna att åka till Island och göra studiebesök. Redan planerar de isländska värdarna vad de kan bjuda på för exotiska inslag.

- Vi ska visa vulkaner och bjuda på fårtestiklar, lovade eller hotade en skrattande Hildur Sigurgrimsdottir.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons