Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exmilitär flyttar in i varmbadhuset

Annons

Affärschefen Håkan Romlin, har redan arbetat en lång period på det gamla I 13:s mark. Under 17 år var han yrkesmilitär. När han slutade, 1987, hade han kaptens grad.

Det är med blandade känslor han ser på områdets förändring.

- Många var kritiska till nedläggningen som sådan, det kan man fortfarande tycka, men totalt sett, för framtiden var det bra för Falun, säger han.

Swedia Networks har fått det gamla varmbadhuset till sitt förfogande. Bolagets länskontor har flyttat dit från Ingarvet. 40 personer arbetar för bolaget i Dalarna, 23 av dem är knutna till Falukontoret. Övriga arbetar hemifrån och är utspridda på olika orter i Dalarna.

Swedia Networks är ett bolag som har knoppats av från Telia. Företaget bildades 1996 som dotterbolag till den svenska telejätten. 2001 släppte Telia sin roll som huvudägare när riskkapitalbolaget Industrikapital köpte aktier så att de fick 51 procent av rösterna i bolaget. Telia har kvar den resterande delen.

När Telia delade upp verksamheten och sålde ut delar fick det ibland farsartade komplikationer.

På Ingarvet hade Telia ett kontor där en mängd tekniker var stationerade. I slutet av 90-talet skapades Swedia Networks, för att ta över tele- och bredbandsutbyggnaden, och Flextronics Network Services, för att ta hand om servicen av de befintliga näten. De två bolagen skulle konkurrera och de gick ganska snart in på varandras huvudområden. Problemet var att de satt under samma tak. I ena delen av rummet satt de Flextronicsanställda och i den andra Swedia Networks folk. Det gick naturligtvis inte i längden. Och i november förra året flyttade Swedia Networks verksamheten till regementet.

Swedia har gått igenom en hård period de senaste två åren.

- Det har varit en fruktansvärd tid, som Krügerkraschen, säger platschefen Lars-Gunnar Grönberg.

För ett par år sedan hade bolaget 65-70 anställda i Dalarna. De har nu minskat med 25 personer.

Håkan Romlin tycker sig se en vändning. Sedan ett par månader ser det något bättre ut i orderböckerna.

- Det finns ett jättebehov av att komplettera och rusta upp, säger han.

Det Swedia Networks arbetar mest med för tillfället är att bygga upp 3G-nät, för Telia och deras konkurrenter, ordna bredbandsnät och ta hand om elektroniken på våra största flygplatser och vara med i IT-utvecklingen för vägtrafiken. Inom dessa områden så tror man det ska bli en liten men stadig tillväxt vilket bör kunna gynna företaget.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons