Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Existerar religionsfrihet i Sverige?

Annons

I juni förra året blev en nyfrälst, myndig svensk ung man, vid namn Carl-Johan tvångsintagen för psykisk vård på Huddinge sjukhus enbart för att han berättat för sina grannar om sin kristna tro. Den 18-årige ynglingen satt inspärrad mer än åtta veckor och utsattes för isolering, tvångs-medicinering och psykisk tortyr. Han tvångsinjicerades med cisordinol, ett preparat som används mot schizofreni - ren tortyr för en ung, frisk man.

På grund av att han talat med grannarna om Gud, bedömdes han som psykiskt sjuk. I hans vårdintyg står det att "han lider av religiösa vanföreställningar" och "megalomani" som betyder storhetsvansinne.

Den unge mannen tvångshämtades mitt i natten av polis, en åtgärd som liknades vid ren kidnapping. Han fördes till sjukhuset av ett akutteam. Av sjukhusjournalerna framgår att läkarna hade för avsikt att "avprogrammera" honom. På sjukhuset har man försökt få honom att överge sin kristna tro genom hjärntvättsliknande metoder. Får kristna människor sprida sin tro till andra?

För oss kristna, som upplevt det nya livet i Jesus är det naturligt att dela med sig av den glädje och trygghet som Herren har gett oss. Orsaken är att vi vet, att människor som inte är kristna (frälsta) går miste om så mycket. Vi vill därför söka påverka våra medmänniskor och få dem att ta emot Jesus som sin frälsare.

Får kristna säga "halleluja!" bland folk, till exempel i butiker? Jag har ibland sagt "halleluja" eller "pris ske Gud" i större matvarubutiker i Mora.

Jag har inte upplevt någon negativ reaktion mot det. Oomvända människor brukar ju svära ljudligt och oförblommerat i affärer och på offentliga platser. De anropar ondskans makter utan betänkligheter eller blygsel.

Då måste väl vi kristna ha lika stora rättigheter att uttala lovord till vår Gud. Inte ska vi väl för den sakens skall anses lida av "religiösa vanföreställningar" eller betraktas som psykiskt sjuka. Vi lever ju inte i 1930-talets Sovjet utan i ett land som trots ökande sekularisering kallas kristet.

SVEN THOMSSON

Mer läsning

Annons