Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exemplen på lögner är många

Annons

Då jag vid Jordägarstämman den 10 maj tydligen inte var välkommen med mina frågor och synpunkter får jag föra debatten via tidningarna. Jag blev avbruten inte mindre än tre gånger av Hans-Peter Olsson och hänvisades till länsstyrelsen.

Enligt punkt fyra på dagordningen skulle "Information om eventuellt vindkraftverk på Granberg" ske. Valda delar av Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) lästes upp men ingen kunde ge några svar när jag ifrågasatte denna handling. Döm om min förvåning när jag sedan slår upp "Skogen och Kraften" och vem springer återigen Vindkompaniets ärenden om inte Hans-Peter Olsson.

Vem har givit styrelsen och Hans-Peter Olsson i uppdrag att slänga bort våra pengar på detta? Jag vet att denna fråga aldrig varit uppe för diskussion vid tidigare jordägarstämmor och den var inte uppe till diskussion vid denna stämma.

Du, Hans-Peter Olsson, skyllde på räknefel när 1,5 MW x 7 blir 9,9 MW. Det vet du lika väl som alla andra att så inte är fallet. Varför man skriver och söker för 9,9 MW är för att slippa de tunga instanserna som Naturvårds-verket och Riksantikvarieämbetet vid de tidiga samråden och regeringen att pröva tillåtligheten. Detta skulle du och övriga i styrelsen veta om ni behagat att läsa Boverkets informationer.

Det har ljugits och lurats från Vindkompaniets sida sedan J-O Dahlin öppnade mun och började bestämma över Jordägarstyrelsen. Man har skriftligen skrutit med att man inte tänker följa Luftfartsverkets krav på positionsbelysning. "Tickande bomber" kallar Luftfartsverket Vindkompaniets förfarande. Enligt min mening är alla som, oavsett var man ger eller redan har givit tillstånd för Vindkompaniets olagligheter, ansvariga för dessa tickande bomber.

Exemplen på lögner är i stort sett oändliga, men jag slutar med en mycket viktig fråga. Vart tog redovisningen av Ändmåjrbäck vägen i MKB:n? Den bäck som samlar det mesta av sitt vatten från våtmarkerna, där man nu ska schakta för väg, och rinner ner i den känsliga Rämmasjön. Andra floden som rinner åt annat håll räknar man upp.

Vi har till och med förbjudit fiske nedströms Rämmaån för att skydda den känsliga flodpärlmusslan och nu är ni beredda att förstöra den fjällsjö som bidrar med öringen som är en förutsättning för flodpärlmusslans överlevnad.

Läste också i MT om Åsenbon som ville vakna och se vindkraftverken när han satt vid frukostbordet - men då tycker jag att Åsens Vindkraftförening uppför sina vindkraftverk på Ugsiberg (ungefärlig årsproduktion på 17 GWh/år), så går den drömmen i uppfyllelse. Vindkraftverk är ett bra alternativ i det moderna samhället men dessa ska inte uppföras i en kulturmiljö som av kommunen utpekats som värd att sparas, vilket Rämma fäbodar utgör.

Martis Stig Eriksson, markägare och sakägare

Mer läsning

Annons