Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examen i koj- byggarskolan

Annons

Det här är fjärde året som fackförbundet Byggnads arrangerar kojbyggveckor för sommarlovsfirande barn. Deltagarna är åtta till tolv år gamla. 63 barn fördelade på sju grupper har deltagit under veckan.

- Det var över 200 barn som ville delta, men alla får inte plats att vara med tyvärr, berättar byggledare Per-Olov Eriksson.

Att bygga är något som intresserar fler och fler. Några av de kojbyggare som deltog i första året går numera byggnadsprogrammet på gymnasiet.

- Det är nio gymnasieelever som sommarjobbar som byggledare över en grupp på sju barn. Och det är många gånger ett hårdare jobb än man kan tro.

Per-Olov Eriksson har lagt märke till att killar och tjejer bygger på olika sätt. Killarna tittar mycket på de andra kojbyggena. Tjejerna är väldigt fokuserade på sitt eget bygge.

- Killar har i regel bråttom och kan ha kommit halvvägs upp till taket när de kommer på att de inte byggt någon dörr. Tjejerna planerar väldigt mycket innan de sätter igång att arbeta. De brukar vara frustrerade första två dagarna när de ser hur långt "killbyggena" kommit.

Frida Alfridsson är en av de 63 kojbyggarna. Gruppen hon deltagit i har lagt ner mycket arbete på detaljerna, bland annat har de byggt en blomlåda utanför fönstret.

- Det har varit väldigt kul att bygga. Synd bara att det regnar i dag för taket läcker, säger Frida Alfridsson med en suck.

Hon tycker att det har gått bra att samarbeta och alla i gruppen har varit överens. Ganska i alla fall. Det var lite olika åsikter om vart bänkarna skulle placeras.

- Men det blev så här, som de flesta tyckte, säger Frida Alfridsson och pekar på två bänkar under kojfönstret.

Taklagsfesten avslutas med att alla byggarna får varsitt diplom. Hammaren som de spikat med får de också behålla.

- Och kom ihåg att om ni vill jobba som byggnadsarbetare i framtiden så måste ni vara duktiga i skolan. Det är svårt att komma in på byggnadsprogrammet, säger Per-Olov Eriksson i sitt avslutningstal.

I morgon startar en ny grupp med kojbyggare. Och till hösten ska en kojbyggargrupp startas på Tjärna ängar.

MARIA STERNLJUNG YAGMUR

Mer läsning

Annons