Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-spion: Litvinenko rekryterade mig

Annons

En tidigare rysk hemlig agent har uppgivit att han rekryterats av brittisk underrättelsetjänst genom den tidigare ryske agenten Alexandr Litvenko som mördades i fjol.

Vjatjeslav Zjarko sade till NTV att den brittiska underrättelsetjänsten MI6 rekryterade honom för analys-arbete om Rysslands politiska situation och under Ukrainas orangea revolution 2004.

Enligt Zjarko kontaktade den brittiska underrättelsetjänsten honom genom Alexandr Litvinenko, en tidigare FSB-agent som blev en högröstad Kreml-motståndare och flydde till London, där han dog i november 2006 efter att ha förgiftats med radioaktivt material.

Han lydde Litvinenkos råd och enligt Zjarko köpte britterna upplägget.

Zjarko sade att hans betalning från britterna var 2|000 euro i månaden och att han "varannan månad" träffade sin kontakt i Istanbul, dit han reste från Ryssland via ett tredje land.

Ryssen namngav även fyra britter som enligt honom ska ha arbetat som MI6-agenter under diplomatisk täckmantel 1998_2001. Han uppgav också att han haft telefonsamtal med affärsmannen och Kreml-kritikern Boris Berezovskij och att denne stod bakom Ukrainas orangea revolution och gav ekonomiskt stöd till dess ledare, som Julia Tymosjenko.

Enligt FSB fruktade Zjarko för sitt liv och det var därför han erkänt.

TT

Mer läsning

Annons