Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EWK stod på den lilla människans sida

Annons

I går invigdes en utställning med hans teckningar på Lundgrens i Gustafs.

Margareta van den Bosch, dotter till EWK, förklarade utställningen öppnad och berättar att fadern fastnade för fysionomin hos människor och valde ofta att teckna dem som djur. I synnerhet valde han att framställa politiker som djur.

- Göran Persson, som ofta ser självbelåten ut, fick bli en uppblåst groda, och han sade att det var en stor ära att ha blivit tecknad av EWK.

- Margareta Winberg tecknande han som ko, och jag tror det var för att hon har stora bröst. Men han var aldrig nedsättande. Han var kärleksfull i sitt tecknande, säger Margareta van den Bosch.

Genomgående för hans teckningar är humorn. Hans hustru Alice Karlsson berättar om ett av de mer vågade verken.

- En kväll när jag kom hem från arbetet visade han mig en bild på finansministern Ingemar Mundebo. Han hade tecknat honom som en gris. Men då tyckte jag att han hade gått för långt, säger hon.

Det brydde sig inte EWK om utan lämnade teckningen ifrån sig till Aftonbladet, som publicerade den.

- Det var kanske den enda teckning han ångrade att han ritat. En kväll när vi gick till restaurang Ulla Winblad befann sig Mundebo där, och jag minns att pappa vill huka sig, säger dottern Aino Heimerson, mångårig journalist på Aftonbaldet.

Den före detta Expressen- reportern Ulf Nilsson är gift med Aino Heimerson och framhåller att EWK såg saker som inte andra såg.

- Vid ett tillfälle skrev Astrid Lindgren till honom och frågade vad han hade för ögon som ser det alla andra inte ser.

Bland de utmärkselser han belön-ades med återfinns The cartoonist of the Year, som är likställa med världsmästerskapen i teckning, säger Ulf Nilson

Under 1970-talet ville New York Times att han skulle arbeta för dem. Inför en valrörelse skulle han få rita deras hela deras första sida, men han tackade nej. Skälet var att New York Times i förväg bestämde vad som skulle ritas och så arbetade inte EWK.

- Han upptäckte att det inte var någon frihet i det arbetet, säger Aino Heimerson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons