Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa vårdar länets hjärtsjuka barn

/
  • Spindeln i nätet. Kring hjärtsjuka barn. Ewa Eriksson på lasarettet i Falun är kontaktsjuksköterska för länets 500 hjärtsjuka barn. Foto: Anna Klintasp

Annons

Barn med hjärtfel vill ofta göra lite mer än "vanliga barn". Oroliga föräldrar känner att de behöver bearbeta och hålla närkontakt med allt från sjukvård, till dagis och skola.

- Närkontakt med barnen och deras föräldrar är ovärderlig, tycker Ewa Eriksson, som berättar att arbetet som kontaktsjuksköterska är ett tidsbegränsat projekt - till att börja med.

Ewa vill vara den tydliga och tillgängliga sköterskan för familjer med hjärtsjuka barn. Hon hoppas givetvis att projektet permanentas.

- Min uppgift är att finnas till för barnen, deras föräldrar och läkarteamet kring "hjärtebarnen". Ewa är tacksam för att landstinget i Dalarna förstått värdet av en heltidsanställd, samordnande kontaktsjuksköterska.

Hon är spindeln i läkarteamet kring länets hjärtsjuka barn och deras föräldrar. Ewa finns nära och snabbt till hands om någon vill rådfråga teamet, läkare, dietist, kurator, sjukgymnast, arbetsterapeut. I teamets framtidsplanering finns också en psykolog. Den förälder som exempelvis nyss fått hem sitt hjärtopererade barn känner trygghet med Ewa. Frågorna rör allt från allvarliga hjärtfel som krävt operativt ingrepp, till lättare komplikationer.

Ewas patienter befinner sig i åldrar från 0 till 20 år.

- Barn tillhör verkligen det gåtfulla folket. Det bästa i mitt jobb är att få barn och ungdomars förtroende. Många av barnen har jag följt sen späda år, till tonår. Men jag skulle vilja träffa mina unga patienter mer än vad tiden medger, säger Ewa, som varje dag finns att nå på telefon eller via kontakt med sin brevlåda.

Kontaktsjuksköterskan Ewa finns med i olika sammanhang och "hjärtefrågor".

Hjärtsjuka barn behöver kaloririkare mat, de ska kontinuerligt EKG-kollas, blodtryckskontrolleras, mätas och vägas. Ewa har besökt skolor för att informera lärare, rektorer i olika vardagsfrågor kring hjärtsjuka barns ork och aktiviteter.

Inom Skövdes sjukvård finns det en speciell hjärtskola, som ger stöd och information kring hjärtsjuka barns situation.

- När hjärtsjuka barn blir tonåringar dyker det upp nya frågor. Kan jag bli gravid? Pierca eller tatuera mig? Ewa skulle vilja jobba mera med olika tonårsfrågor.

- Men först utvärdering av mitt arbete som kontaktsjuksköterska på heltid, säger Ewa. Önskemålet om en speciell hjärtskola i Falun finns också på vår dagordning.

Ewa vill vara familjernas tydliga och tillgängliga kontaktsjuksköterska.

- Sett ur perspektivet omvärldsforskning önskar människor/patienter att de inom sjukvården får möta en namngiven person. Det skapar trygghet i vården.

Mer läsning

Annons