Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa vände hemåt igen

Annons

Ewa är född i Mora, men drog tidigt ut i världen. Hon studerade och jobbade som aupair i både England och Tyskland direkt efter skolan.

När hon kom hem till Sverige igen stannade familjen i Stockholm. Och Ewa började jobba vid Sarabolagen, först som marknadsansvarig, sedan som utbildningschef.

- Jag arbetade mycket för att få fram fler kvinnliga chefer. Det är viktigt, säger hon.

Efter åren vid Sarabolagen blev det Vattenfall. Först som chefsutvecklare, sedan som personalchef.

Och i mitten av 1990-talet tog hon ett nytt kliv.

Hon blev då länsarbetsdirektör, utnämnd av regeringen. Först i Skaraborg.

Men från 1997 finns hon i Falun.

- Det kändes skönt att få komma hem till rötterna, säger Ewa, som bor i Gagnef och därför pendlar till Falun - och andra delar av länet - varje dag.

- Det är härligt. När jag bodde i Stockholm hade jag 34 trafikljus att passera innan jag kom till jobbet. När jag åker till Falun har jag bara tre.

Ewa älskar Dalarna.

Som länsarbetsdirektör har hon en viktig roll.

- Jag tycker vi ska prata om det positiva länet har att erbjuda. Fler borde framhäva det fina och inte alltid dra fram det negativa, som utflyttningen. Vi ska komma ihåg att många flyttar t-i-l-l Dalarna också, säger hon.

Hennes smultronställen är Dalhalla förstås - och Zorngården i Mora. Dit återvänder hon gärna och ofta.

- Här har vi livsmiljö, säger hon.

Hon kan dessutom glädja sig åt att Dalarna inte drabbats lika hårt som andra landskap när det gäller varsel på arbetsmarknaden.

- Vi har färre varsel 2001 än 2000. Jag kan säga att det andas mycket optimism i Dalarna. Våra experter spår dessutom att det blir bättre konjunkturer under senare delen av våren, kommenterar jubilaren.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons