Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evelines tuffa väg till ett normalt liv

Annons

Det började julen 2000 med ett oskyldigt försök att äta lite nyttigare, skära ned på kalorier och fett. Ett vanligt påfund från en helt normalviktig tonårstjej.

Snabbt förvandlades det dock till hård självsvält.

- En frukt om dagen. Det var vad jag åt. Det var det enda som kändes tillåtet, berättar Eveline.

I början kändes varje förlorat kilo som en seger. Men efter ett tag gick det så långt att hon ställdes inför valet att bli inlagd på sjukhus eller bli vårdad hemma.

- Jag vägrade bli inlagd på sjukhus. Jag tyckte att jag var frisk. När folk sa att jag såg hemsk ut så tyckte jag bara att de var knäppa.

Efter en vecka hemma kunde Eveline Hansson komma in på MHE-kliniken i Mora. Där började ett kämpigt arbete för att hitta tillbaka till ett fungerande liv.

- Första veckorna var jobbiga. Varje gång jag åt kände jag mig jättetjock. Men det var ingen som tvingade mig att äta. Jag fick själv bestämma mig för att jag ville bli frisk, berättar Eveline.

Genom en kombination av terapisamtal och regelrätt undervisning i näringslära hittade Eveline till slut bort från självsvälten.

- Vi hade någonting som vi kallade "matprat". Vi fick lära oss allt om hur kroppen fungerar, vad som är en normal portion, om blodsockernivåer, allt. Det var jättebra, jätteintressant.

För Eveline var terapisamtalen avgörande. Där kunde hon prata ut om allt som inte stämde i tillvaron, om allt det som hade gjort sjukdomen till sitt uttryck.

- Allt blir inte bra bara för att man börjar äta. Det här bottnar alltid i något. Man måste ha terapin för att ta tag i alla andra problem. Det kommer alltid från att man har problem med sig själv.

I minnet finns blickarna från folk på stan, alla upprörda kommentarer. Nu när hon tänker tillbaka kan hon förstå reaktionerna.

- Jag minns hur jag såg ut. Men jag trodde att jag skulle bli snyggare om jag bantade.

Att så många unga tjejer svälter sig i dag tror Eveline beror på att det finns en norm i samhället som säger att man ska vara smal för att kunna se bra ut.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons