Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evans medger överhus-diskussioner

Annons

Christopher Evans, som lånat ut pengar till Storbritanniens regerande Labour-parti, medger att han diskuterat en plats i överhuset för honom med partiets insamlingsledare David Levy.

Evans avfärdar dock alla påståenden om att några fel begåtts. Enligt Sunday Telegraph sade han att det handlade om allmänna diskussioner och att Levy aldrig erbjöd honom någon plats i utbyte mot finansiellt stöd.

Både Evans och Levy har varit gripna i den undersökning om "pengar mot ära" som startade för ett år sedan efter uppgifter om att partier olagligt hade erbjudit säten, eller adelskap, i överhuset till personer som gav ekonomiskt stöd.

The Telegraph skrev att Evans uttalanden fanns i ett brev som den fått från affärsmannen och miljonären och som skrivits till omkring 30 kompanjoner i hans företag, Merlin Bioscienses.

Enligt tidningen skrevs brevet efter att Evans besvarat rutinfrågor från polisen på lördagen.

"Inför spekulationer i medier", sade affärsmannen, att han "ville visa artighet och informera dem om polisutredningen".

"Det är min djupaste och ärliga övertygelse att jag inte har gjort något fel, och det har jag upprepade gånger gjort klart för polisen", sade han i brevet enligt tidningens citat.

Han skrev att han länge stött Labour-partiet ekonomiskt och att Levy 2004 bett honom att bidra med en miljon pund till valkampanjen, vilket han gjorde i form av ett lån.

"Men jag gjorde klart under de följande månaderna att jag ville ha en formellt skriven lånehandling och att lånet skulle betalas tillbaka i slutet av 2006".

Enligt Evans motiverades han enbart av sina sympatier för Labour-partiet och premiärminister Tony Blairs vision för landet.

"Jag gjorde det verkligen inte på grund av att Levy någonsin erbjöd något adelskap eller kunde garantera det".

Däremot diskuterade de frågan, och Evans sade att han aldrig gjort någon hemlighet av att han varit intresserad av att bli ledamot av överhuset.

TT

Mer läsning

Annons