Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evakuerad bosättning återockuperad

Annons

Homesh, en av de bosättningar på norra Västbanken som under stor uppståndelse evakuerades och jämnades med marken av israelisk militär och polis hösten 2005, har ockuperats på nytt.

Efter en stor protestmarsch till ruinerna i Homesh i måndags finns cirka 250 individer kvar på platsen, rapporterar israeliska medier. De flesta är före detta invånare i bosättningen som säger att de tänker stanna för gott.

Gruppen har satt upp tält och hissat Israels flagga på toppen av det vattentorn som är den enda byggnaden som står kvar på bergsknallen.

Israels premiärminister Ehud Olmert säger att han inte tänker låta Homesh återockuperas. Militären överväger att tvångsevakuera Homesh _ igen _ men har ännu inte fattat beslut om när man ska slå till, rapporterar tidningen Haaretz.

Homesh samt tre andra bosättningar på norra Västbanken och alla 21 i Gazaremsan tömdes på invånare och revs av Olmerts företrädare Ariel Sharon. Olmert hade planer på att tömma fler bosättningar, men efter Libanonkriget i somras lade han planerna på is. Bosättarrörelsen är åter på frammarsch på Västbanken.

TT

Mer läsning

Annons