Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva och Lars kransar segrarna i Vasaloppet

Annons

Till ovan nämnda vasaloppshistorik ska även tillläggas att Lars mamma och pappa gifte sig i Eldris, dock inte i samband med en skidtävling, ska poängteras.

Även Evas föräldrar gifte sig vid en klassisk vasaloppskontroll, nämligen Hökberg.

- Det var på Mora-Nisses gård. Vi skulle döpa Eva och hade i all hemlighet planerat att gifta oss samtidigt, berättar mamma Anna.

Eva och Lars är två Moraungdomar med fina meriter. 19-åriga Eva är en mångsidigt idrottare och har bland annat två individuella JVM-guld i skidorientering, samt två silver i stafett.

I vanlig orientering har hon JVM-brons i sprint samt silver i stafett.

Skidmeriterna är inte av samma karat - ännu. En tredjeplats totalt i Rosignol Cup och 21:a i JVM är hennes främsta resultat.

- Ja, hittills. Det är skidåkning jag satsar på och jag hoppas framgångarna ska komma där också, säger Eva vars stora mål i vinter är att kvalificera sig till JVM.

Lars Suther har ett JSM-guld på tio kilometer klassiskt och han ingick i det svenska stafettlag som blev femma i JVM 2005. Dessutom har Solleröfödde Lars blivit trea i Lidingöloppets P19-klass, så även han kan mer än bara åka skidor.

- Men även för mig är det skidåkning som gäller. Visst vore det kul om man fick vara med i VM och OS framöver, men även Vasaloppet är riktigt stort för en Morakille.

Extra stort då morfar för 71 år sedan var först i fäders spår.

- Visst tänker man på det ibland då man är ute och tränar.

Förra året hette kransmasen Martin Johansson. Martin lyckades med bedriften att åka Vasaloppet, sedan byta om och hinna med att lägga kransen om damsegraren.

- Men det tänker nog inte jag försöka med, säger Lars.

Men han lär nog bli peppad av Martin, då de båda delar lägenhet i Borlänge, där de studerar. Lars läser till ingenjör, men säger att det kommer i andra hand.

Då det gäller Eva så har hon uppehåll i sina studier, men hoppas i framtiden läsa till läkare.

Båda känner naturligtvis en stor ära att få lägga kransen om segraren. Men vem vill de ska få den?

-Elin vann Tjejvasan ifjol och kan gärna få vinna igen, eller också någon annan Moratjej, säger kransmasen Lars.

-Jag vill gärna att Erik Eriksson vinner, för jag tycker han är värd det. Ska någon utanför Mora vinna, så får det bli Daniel Tynell, säger kranskullan Eva.

Men den stora frågan är om de får chansen att lägga kransen om segrarna den 4 mars. Kommer Kung Bore att bidra med den vita varan eller kommer Vasaloppet att för fjärde gången i historien bli inställt?

- Nog tror vi att Vasaloppet kommer att kunna köras, avrundar Eva och Lars.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons