Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Lena lever dubbelliv

/

Annons

Man blir förvånad när man stiger in i det lilla huset i Djurmo. På utsidan syns att panelen måste bytas och det ligger balar med isolering vid husknuten. Men inne är det nyrenoverat med ljusa trätiljor, pärlspont och grön- och vitrandiga gardiner.

– Vi har hållit på och renoverat det i fem-sex år, berättar

Eva-Lena Lassar.

Vi sätter oss i de två vita sofforna i vardagsrummet. En liten brasa brinner i öppna spisen liksom flera fotogen-lampor och levande ljus. Eva-Lena hämtar kaffe och ett stort fat med vetelängder och chokladkakor.

– Jag bullar upp lite, men jag har inte bakat själv, säger hon.

Eva-Lena berättar att hon sedan nio-tio år tillbaka är sambo på halvtid. De första åren bodde hon med nya sambon Bosse i Leksand varannan vecka och i Orsa med barnen Martin och Pernilla varannan vecka.

– Jag höll på att utbilda mig till frisör i Falun, så jag kunde lika gärna pendla från Leksand som från Orsa.

Numera bor hon under udda veckor tillsammans med sambon i hus i Djurmo och jobbar som frisör på salong Spegeln i Borlänge. Jämna veckor bor hon i en trea i Orsa tillsammans med sina barn och jobbar då på Hårteamet i Orsa.

– Ibland hinner jag inte packa upp kläderna ur resväskan, säger hon och skrattar.

Eva-Lena ger ett lugnt och säkert intryck. Hon är klädd i jeans, svart jumper och har långa örhängen som dinglar. De gröna ögonen är intensiva, leendet vänligt. Hon berättar att Orsa-veckorna är betydligt mer hektiska än Djurmo-Borlänge-veckorna. Då jobbar hon till fyra och

skyndar sedan hem för att laga mat till barnen. Tre dagar i veckan är det hockeyträning för Martin.

– Då ska vi vara i ishallen kvart i fem, så det blir ofta lite bråttom. Och de andra dagarna är jag i stallet med Pernilla.

Vid åtta, halv nio på kvällen kommer Eva-Lena och barnen hem till lägenheten, då det är dags för läxläsning innan alla stupar i säng. Och helgerna tillbringar hon ofta med att se på hockeymatcher.

– Eftersom jag missar varannan vecka vill jag vara med på allt när jag är i Orsa. Men det kan vara svårt att få någon tid till sig själv eller ett socialt liv där.

När Eva-Lena bor i Djurmo passar hon på att jobba lite mera, göra ärenden och ta det lite lugnare. I tio års tid har hon sjungit i dansbandet Bergman & Dom under sina barnlediga helger, men har nyligen slutat med det eftersom bandet upplösts. Även Bosse var med i bandet.

– Det blev lite för mycket att ha jobb inbokade över halva Sverige och Norge ett år i förväg. Man var aldrig ledig fastän det var helg, men nu är vi det och det är skönt.

Hur är det att byta liv varannan vecka?

– Jag tycker det går väldigt bra, faktiskt, men det kan vara lite jobbigt att åka ifrån Orsa på måndag morgon. Och det kan vara lite stressigt att hinna med allting när man är där, men jag tycker det är roligt också. Och så får jag mycket hjälp av mina föräldrar, min syster och barnens pappa.

Även Bosse har två barn som han träffar den vecka Eva- Lena är i Orsa.

– Vi har alltså inget vardagsliv ihop med alla barnen och slipper de krockar det kan bli då. Men allihop kan träffas och göra saker ändå.

En förutsättning för den här lösningen är att det ska fungera för alla parter.

– Det går inte att bara tänka på sig själv utan det måste bli bra också för barnen och för den andra föräldern.

Vad säger barnen?

– De klagar inte och verkar trivas med att träffa pappa varannan vecka och mig varannan. Vi pratar i telefon nästan varje dag också.

Men att ha två permanenta boenden, att behöva pendla och ha barn med dyra fritidsintressen kostar en hel del:

– Ja, det är dyrt, men jag har fått prioritera.

Vad har du valt bort?

– Det är väl mig själv, tyvärr. Jag har till exempel inte varit på en utlandsresa sedan jag var 13 år, men jag tänker att det hinner jag väl göra det

också. Och inte köper jag så mycket kläder heller. Hon ler ett brett, vitt leende, dra i sin svarta jumper och fortsätter:

– Men nu har ju dottern vuxit i kapp mig, så jag får ärva en del, den här topp-en till exempel.

Vilka reaktioner har du mött?

– De flesta blir mest förvånade och säger: ”Kan man göra så?”.

Men jag är ganska orädd för förändringar och tycker att inget behöver vara för evigt. Om det blir problem, kan jag ju alltid flytta tillbaka. Och jag bor inte så jättelångt bort heller. Jag kan åka på ett föräldramöte i Orsa även om det är på en udda vecka.

Faktaruta

Eva-Lena Lassar

Ålder: 36 år.

Bor: i Orsa och i Djurmo.

Gör: är frisör i Borlänge och i Orsa

Familj: sambon Bosse, 44, barnen Pernilla, 14, Martin, 12, & Bosses barn.

Intressen: musik, hästar, renovering och heminredning.

Faktaruta

Var femte barn har delad tid...

De flesta föräldrar har idag gemensam vårdnad om barnen. Men det är inte samma sak som att

bo lika mycket hos båda föräldrarna. De flesta barn med skilda föräldrar bor permanent hos sin mamma, ungefär 20 procent av barnen bor lika mycket med mamma som med pappa.

Gemensam vårdnad är vanligast bland småbarnsföräldrar, 95 procent av alla 1-5-åringar med skilda föräldrar står under gemensam vårdnad.

Skilsmässa har blivit allt vanligare. Fram till 1975 var det färre än tio procent som hade separerade föräldrar. Siffror för barn födda 1999 och framåt visar att mer än 25 procent har skilda föräldrar. Fem procent har föräldrar som aldrig bott ihop.

Drygt 47 000 barn i åldrarna 0–17 år var under 2005 med om att föräldrarna separerade.

Risken för separation är dubbelt så hög för sambor som för gifta.

Omkring 75 procent av alla barn upp till 12 år som lever skilda från en förälder bor inom 5 mils avstånd från den förälder de inte bor hos. Fakta: SCB

Mer läsning

Annons