Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurosamarbetet avslöjar snabbt misskött ekonomi

Annons

Sverige har tyvärr valt att ännu inte dra full nytta av den potential som en fri inre marknad rymmer. Orsakerna är flera. Våra nationella särregler, till exempel på myndighetsområdet, där vi tyvärr själva ofta straffar ut oss från marknaden, är en orsak.

En annan och inte minst viktig orsak är vår ovilja att konkurrensutsätta våra svenska system och lösningar genom att fullt ut delta i den inre marknaden. Det är i detta sammanhang som euron ska ses som viktig konkurrensfråga. Ja, i själva verket som en grundläggande förutsättning för en konkurrens på lika villkor.

Bengt-Ola Ryttar påstår att om vi har kronan kvar och låter den flyta så anpassar den sig till läget. Visst, det är ju det som är själva effekten med en flytande valuta- kurs. Problemet är bara att den politik som vi fört i Sverige de senaste 30 åren gör att kronans värde urholkats bit för bit.

Sedan 1970 har kronans värde halverats. Detta har till exempel alla som rest utomlands sett mycket tydligt.

En större marknad och ett stort valutaområde ger ökad stabilitet, positiva effekter på handel och välstånd för medborgarna. Det vet säkert Ryttar.

När vi i Sverige förhoppningsvis senare deltar aktivt i ett samarbete kring euron betyder inte detta att vi slipper ifrån ett politiskt ansvar i framtiden. Tvärtom vi ska möta framtidens utmaning som en aktiv del av EU. Vi vill och vi kan hjälpas åt. Står vi utanför euron står vi dessvärre ensamma. I ett eurosamarbete kommer dock självgod och introvert nationell allmänpolitik, liksom olika former av "planekonomiska" experiment, att avslöjas på ett synligt och tydligt sätt när inte längre en nationell räntepolitik eller en flytande valutakurs kan smygdevalvera värdet på den egna valutan.

Ett bra exempel på styrkan med en gemensam valuta är det som för närvarande sker i Tyskland. Där kan vi se hur en stelbent arbetsmarknadspolitik tydligt exponeras.

Utan en euro och en fristående centralbank hade detta inte skett lika tydligt och lika snabbt. Tyskland kommer nu att tvingas åtgärda de verkliga orsakerna till sina problem. Vinnarna blir medborgarna i Tyskland och EU som kommer att få ta del av effekterna av en långsiktigt hållbar tillväxt. Och kanske är det här som vi kan ana grunden för många euroskeptikers rädsla för en gemensam valuta. Kanske misstänker man att vi inte är kapabla att föra en sund och vettig tillväxtpolitik som tål den betygsättning efter konkurrens på lika villkor som en gemensam valuta innebär.

Personligen blir jag alltid lite misstänksam när debattörer talar om vad som är bra eller dåligt för "vanligt folk". När man självutnämnt gör sig till tolk för "vanligt folk" säger det nog mer om den egna synen på medmänniskor än vad som kanske var avsikten.

En viktig del i en ny kurs mot långsiktigt hållbar tillväxt är att vara en aktiv del av den inre marknaden. Med andra ord, vi behöver delta i samarbetet med euron för Sveriges skull. För alls vår skull.

CARL STRÖM

Mer läsning

Annons