Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

European vill flyga på Mora på nytt

Annons

Flygbolaget European (EEE) upphör inte att överraska. Nu meddelar EEE:s vd Martin Lindskog att bolaget överväger att börja flyga Sveg-Mora-Arlanda kommersiellt.

- Vi kan naturligtvis inte hindra dem, säger flygplatschefen Nils Artur Andersson.

Upphandlingen för Dalaflyget ute på marknaden och anbuden ska vara lämnade i början av juli.

- Skulle EEE börja trafikera Mora påverkar det inte utstakade planer med Dalaflyget. Ambitionerna med Dalaflyget är att få en driftsäker och långsiktig lösning och jag tror knappast EEE kan garantera det. Dessutom gäller upphandlingen flygplan med 33 stolar och det har inte EEE i sin flotta.

- Bolaget trafikerade Mora under ett halvår i fjol med förlust. Därtill var 40 procent av turerna inställda eller lades om och gick via Sveg, fortsätter Nils Artur Andersson.

Det kan påpekas att EEE stämde Mora kommun på skadestånd med närmare fem miljoner kronor efter en tidigare upphandling. Parterna enades om en förlikning för en månad sedan.

Motivet till att EEE vill börja trafikera Mora är att bolaget efter tre år mister uppdraget från Rikstrafiken att trafikera Sveg-Arlanda. Rikstrafiken har valt en annan operatör.

EEE har därför analyserat möjligheten att börja flyga Sveg-Mora-Arlanda kommersiellt, utan offentliga bidrag.

Martin Lindskog säger att, enligt EU:s regler, faller Rikstrafikens upphandling, om någon operatör erbjuder sig att operera linjen på kommersiella villkor i minst sex månader. Detsamma gäller också en eventuell offentlig upphandling av linjen Mora-Borlänge-Arlanda, anger han.

- Ett beslut om att flyga kommersiellt är också helt i enlighet med Rikstrafikens intention, att hålla ned kostnaderna och helst överlåta trafiken till den fria marknaden, fortsätter Martin Lindskog och påpekar till sist att EEE har större delen av sitt tekniska underhåll i Sveg samt biljettkontor. Totalt sysselsätter EEE sex personer i Sveg.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons