Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa nästa - by train

Annons

Fanny Sundström från Falun och Maria Swedenström och Fanny Skarin från Borlänge, alla 18 år, står inför sitt livs resa. I sommar ska de med hjälp av tåg ta sig runt i Europa.

Färden går via Tyskland och Tjeckien till Kroatien där de ska stanna en vecka för att sola, bada och njuta av fin natur. Vidare går färjan till Italien där de på tio dagar ska besöka både Rom, Florens och Venedig. Sista stoppet görs i Paris för att till slut ta flyget hem till Sverige igen.

En svår del med resan har förstås varit att finansiera det hela.

Genom sommar- och helgjobb har tjejerna lyckats få ihop de 16 000 kronorna var som resan kommer att kosta. Dessutom sponsras de av sin skola, Falu Frigymnasium, eftersom resan går under beteckningen projektarbete.

Många nya och spännande saker väntar förstås. Men att klara sig själva i främmande länder, hitta ställen att bo på och göra sig förstådd blir också en stor utmaning. Det är just det som tjejerna vill uppnå.

- Vi vill ta steget ut ur skolböckerna och uppleva det vi tidigare bara läst om, säger Fanny.

Tanken med resan är att de ska lära sig något av den. De hoppas att nya miljöer, kulturer och människor ska ge dem olika perspektiv på saker och erfarenheter som de kan ha användning av längre fram i livet.

- Jag är jätteförväntansfull. Jag ser speciellt fram emot Italien och Kroatien, berättar Maria.

- Det ska bli intressant att besöka Auschwitz också, tillägger Maria.

För att klara av en månad på resande fot krävs en stor omställning av livsstil, det är alla överens om.

Hur de ska klara av att tvätta kläder i handfat på offentliga toaletter och vad de egentligen ska ta med sig är ännu olösta problem.

Men det verkar inte göra någonting. Utmaningar är vad de här tjejerna letar efter.

ELISABETH ÅSBERG

Mer läsning

Annons