Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Europa är en militär pygmé"

Annons

Varje gång det hettar till ordentligt i knutarna - som i Kosovo - måste till sist USA, rycka in och på klassiskt westernmanér spela den snabbskjutande sheriffens roll . Varpå regelmässigt följer vänsterns klagolåt över "den amerikanska dominansen".

De kretsar, som är mest negativa över den obestridliga USA-dominansen, är i regel paradoxalt nog även svurna motståndare till ett ordentligt EU-försvar, ja även till stärkta och moderniserade nationella försvar i Europa.

Alternativet till USA-dominansen är icke desto mindre ökad europeisk militär förmåga att svara för kontinentens egen säkerhet.

Detta kan ske antingen inom ramen för Nato eller också genom uppkomsten av en EU-försvarsmakt värd namnet.

Vänsterkantens profeter är vanligtvis svurna motståndare till såväl svenskt Nato-medlemskap som ett EU-försvar - och stärkt svenskt nationellt försvar. Denna filosofis praktiska resultat heter - ökat europeiskt beroende av USA. Vilket man allra minst vill ha.

Gudrun Schyman hade i går chansen att på Folk och Försvarskonferensen reda ut begreppen och klargöra sitt partis försvarspolitiska riktlinjer.

Det gjorde inte Gudrun Schyman. Hon fann det lättsammare att istället prata om manssamhället och antyda att de fredsbevarande soldaterna på Balkan - inklusive de svenska - springer på områdets bordeller.

Anklagelsen må ha fog för sig - den har ändå väldigt litet att göra med säkerhetspolitiken. Opportunisten Schyman smet behändigt från huvudfrågan.

Mer läsning

Annons