Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill stoppa polskt vägbygge

Annons

Polen ska hindras att bygga en Europaväg genom ett miljöskyddat område i landets nordöstra del, meddelade EU-kommissionen på tisdagen. Vägbygget har redan inletts.

Kommissionens taleskvinna Barbara Helfferich sade i Bryssel att den på onsdagen ska be Europadomstolen i Luxemburg att beordra ett temporärt stopp för bygget i väntan på ett definitivt utslag om huruvida vägdragningen är tillåten eller inte.

Vägen, kallad Via Baltica, är tänkt att gå från Warszawa till Helsingfors via Baltikum. Den löper enligt planerna också genom den polska Rospuda-dalen, platsen för en av Europas få stora torvmossar.

Både Polen och EU har klassat området som miljömässigt viktigt, och det finns med bland de platser som nämns i EU:s nätverk för värdefull natur, Natura 2000.

Polen bestrider EU-kommissionens åsikt att Via Baltica kränker EU:s miljöskyddslagar. Om EU:s domstol kräver stopp för vägbygget och Polen inte fogar sig kan kommissionen inleda nya rättsliga förfaranden som kan leda till böter.

Miljöskyddsaktivister motsätter sig bygget, men många polacker i området är för det eftersom vägen skulle avleda delar av den tunga lastbilstrafik som nu går genom flera städer.

TT

Mer läsning

Annons