Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill se skärpt svensk rasismlag

Annons

EU-kommissionen varnar Sverige för att EU:s domstol blir nästa steg om inte lagar mot diskriminering skärps.

Vi jobbar på det, hävdar regeringen.

Sverige är dock inte ensamt om att få brev från EU-kommissionen i ärendet. Ytterligare tretton EU-länder kritiseras för det sätt på vilket de infört ett EU-direktiv från 2000 om likabehandling samt diskriminering på rasistiska grunder.

De fjorton, inklusive Sverige, får nu två månader på sig att svara kommissionen om vad de tänker göra för att leva upp till direktivets intentioner. Annars kan kommissionen stämma dem i EU:s domstol.

Sverige får anmärkningar på fem punkter. Enligt Lennart Rohdin, politiskt sakkunnig hos integrationsminister Nyamko Sabuni (fp), kommer fyra av punkterna att försvinna när en ny diskrimineringslag träder i kraft. Det väntas ske nästa sommar eller vid nyåret 2009.

De fyra punkterna handlar, bland annat, om för låga ersättningsnivåer för den som diskrimineras, att intresseorganisationer inte kan driva diskrimineringsmål och att privatpersoner som, till exempel, annonserar för att hyra ut en bostad inte omfattas av de svenska reglerna.

Den punkt där Sverige inte, som Rohdin ser det, kan gå kommissionen till mötes är frågan om vem som kan ställas till svars för trakasserier i arbetslivet. Svensk lag byggd på direktivet verkar enligt kommissionen inte täcka situationer där en anställd trakasserar en annan anställd på grund av ras eller etniskt ursprung. Arbetsgivaren kan däremot ställas till svars för sitt handlande och har också ansvaret för att utreda och handla mot trakasserier mellan anställda.

Regeringen har hänvisat till att en anställd också kan åtalas för ofredande, ärekränkning eller förtal. Det är brott som dessutom ses som extra allvarliga om de har rasistiska motiv.

TT

Mer läsning

Annons