Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU - vem bryr sig?

Annons

Vi unga socialdemokrater i Dalarna har nu satt igång valrörelsen inför det stundande valet till Europaparlamentet i juni. När vi har varit ute på gymnasieskolor i länet har vi genomfört en undersökning om hur stor andel av ungdomarna som vet om att det är val i juni.

Resultatet av denna undersökning var inte positiv. Den pekade på stor okunskap om det kommande Europaparlamentsvalet. Skulle gymnasieskolan i Dalarna vara representativ för valmanskåren i Dalarna skulle detta innebära att endast 42 procent har kännedom om att det är val till Europaparlamentet i år. Detta är en skrämmande låg siffra.

Nu är det dags att ta ansvar för demokratin. SSU Dalarna uppmanar således att mer medieutrymme vigs åt valrörelsen inför det kommande viktiga valet den 13 juni. Vidare bör debatten i samhället väckas till liv. Det räcker inte att sätta ett val på agendan en vecka före valet.

På skolorna i länet, bör lärarna eftersträva och ha som åtagande att informera samt uppmana till samhällsengagemang i skolorna. I enlighet med SSU: s enkät i länet har endast 47 procent av de tillfrågade eleverna i Dalarna (276 svarande) fått undervisning om EU. Detta trots att Sverige har varit medlemmar av Europeiska Unionen sedan 1995. Är detta acceptabelt?

Ett sådant systemfel i den svenska skolan tyder på ett antal saker. Dagens läroböcker är felaktiga. SSU: s granskning av de åtta vanligaste läromedlen inom samhällskunskap A visar på att "EU" och "Europaparlamentet" sätts utanför de ordinarie styckena om demokrati och folkvalda. I stället har de placerats under stycken som "Internationellt" eller "Globalt arbete". Ett klassiskt systemfel som läromedelsansvariga borde ha uppmärksammat för länge sedan.

Ytterligare ett fel i skolorna runt omkring i länet är att man helt enkelt inte prioriterar EU i undervisningen. Man undviker ämnet trots att svenska folket väljer representanter till Europaparlamentet. Ett parlament vars beslut till 60 procent har direkt påverkan på det kommunala planet.

Vi vill också höja ett varningens finger. Det finns mörka krafter som försöker operera med dolda budskap av rent rasistisk karaktär.

Vad vi måste komma ihåg är att det är samma höger i övriga Europa som i Sverige. Det är samma extremhöger och extremvänster, vilka också försöker påverka oss i det viktiga valet den 13 juni.

Odemokratiska och närmast rasistiska krafter vill vi absolut inte få in i Europas parlament. Vi vill inte heller ha in de partier som inte respekterar demokratin eller parlamentarismen fullt ut. Nu är det dags för maktskifte i Bryssel. Det är dags att byråkratin och öppenheten utvecklas till svenska villkor. Det är dags för en solidarisk politik där EU kan motverka arbetslöshet, förtryck av alla de slag och se miljöproblemen över gränserna. EU ska vara ett verktyg som gynnar människorna i Europa och inte bara kapitalet. Europaparlamentet behöver betydligt fler politiker som står på människornas sida.

Vi behöver fler representanter som förstår att fackligt arbete är en mycket viktig del och ett verktyg i den nödvändiga tillväxten som samhället är i stort behov av.

Rösta den 13 juni och glöm inte att EU kan göras betydligt bättre.

Nu styr högern, men det ska vi ändra på!

SOFIA KNÖÖS

Mer läsning

Annons