Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-valet: "Jag känner mig helt omtumlad av valresultatet"

Annons

- Det är omöjligt att ranka olika politiska saker. När jag, som ensam motionär, på 70-talet fick hela riksdagen att ompröva kärnkraften var det förstås riktigt stort. Men det här är också stort. En seger för demokatin, säger Hambraeus.

Hon menar att det visar att det går att påverka.

- Några som känner tillräckligt stark för något kan få många frivilliga att ställa upp, och lyckas. Det tycker jag är en seger för demokratin att sånt kan fungera.

I går morse åkte hon och maken Olof runt på vallokaler i norra delen av länet och delade ut valsedlar.

- Det var fantastiskt roligt. Vi kunde ju inte vara på alla vallokaler när de öppnade. På flera ställen som vi kom till fick vi höra: Oh, va bra att ni kommer med valsedlarna nu. Vi fick höra att de frågat efter junilistans valsedel. Men vi fick också höra att valförrättarna berättat att man kan skriva i junilistan på en blank röstsedel. Det visar att demokratin fungerat bra, tycker jag.

Den stora valframgången förklarar hon så här:

- Jag tror att folk har tröttnat på att fjärrstyras av byråkrater i Bryssel, och det är det vi nu ser resultatet av. Vi vill självfallet samarbeta och ha vänner i Europa. Men dag efter dag får vi höra vansinnigheter där EU tvingar på oss saker som vi inte vill ha. Nu senast hörde jag att EU ska bestämma att vi ska vara tvungna att ha tv-reklam som vänder sig till barn. Tidigare har EU raserat vår alkoholpolitik, som varit viktig för folkhälsan.

Är det också proteströster mot de etablerade partierna, tror du?

- Ja, en protest mot att partierna raserat vårt lands frihet. Folk är arg för att man inte längre får bestämma över egna angelägenheter. Jag tror också man är väldigt arg på partiernas uteslutningspolitik, att stänga ute nej-sägare. Det har nog retat folk. Efter EMU-valet borde partierna förstått och tagit till sig att svenska folket har en annan inställning till EU än vad svenska byråkrater har.

Vad ska ni driva för frågor i parlamentet?

- Själv ser jag mig som en praktisk valarbetare som, tillsammans med min man Olof, jobbat hårt för att få ut valsedlar. När det gäller politiken så står jag bakom de viktigaste frågorna, nämligen att vi ska ta tillbaka makt över jordbruket, regionalpolitiken och att vi inte ska ha något gemensamt försvar. Dessutom att det är väldigt viktigt att skriva in att Sverige ska ha ett undantag när det gäller EMU. Dessa är våra hjärtefrågor, och kommer att drivas.

- Själv ser jag mitt jobb som avslutat nu, i och med att valet är över. Jag är ordförande i internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, och det är det jag kommer att ägna mig åt i fortsättningen.

Hur firar du segern?

- Jag sitter här hemma framför tv:n tillsammans med min man Olof, och äter godis. Inte speciellt nyttigt kanske, men det kan jag kosta på mig nu.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons