Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-valet: En Europakväll i soffan

Annons

Inget partifolk som delar ut valsedlar i vallokalerna.

Ingen större valvaka, som partierna ALLTID brukar ordna när det är val.

När inte ens de politiska partierna verkar tända till inför valet, är det kanske inte så konstigt att väljarna inte heller rusar till vallokalerna?

- Nej, väljarna har aldrig fel i en demokrati, säger Widar Andersson, med fotboll som stort fritidsintresse.

- Jag tycker det är en stor kväll. Tänk Frankrike-England, hur många människor som dött i strider mellan dessa länder. Nu är det möjligen några fotbollsspelare som bryter näsbenet och kanske några huliganer som slåss. Samtidigt som 400 miljoner människor kan rösta fram ett Europaparlament. Jag tycker det är stort, och det är skoj att vara med på ett litet, litet hörn. Coolt, som min dotter säger.

Widar Andersson stod på tionde plats på socialdemokraternas lista. Förutom att följa med i valvakan och fotbollsmatchen skulle han också skriva en ledare till Folkbladet i Norrköping under kvällen.

- Det får nog bli i pausen i fotbollsmatchen.

Han menar att partiernas intresse ligger i nivå med folkets intresse för det här valet.

- Partierna kanske lägger ner 30-40 procent av den tid man gör i ett riksdags- och kommunval. Det motsvarar väl kanske antalet väljare som röstar. Här i Falun har partierna kommit överens om att man bara åker runt och kontrollerar så att det finns valsedlar. Några valarbetare utanför vallokalerna har vi inte.

Widar tycker inte det är speciellt konstigt. Inte heller att det är ett mycket, mycket lägre valdeltagande än i ett vanligt val.

- Vi kanske har 6 miljoner röstberättigade. 2,5 miljon går och röstar. Kanske ännu fler. Det är väl otroligt bra egentligen, med tanke på att det handlar om att välja 19 personer. Bara i kommunalvalet i Falun ska vi välja 61 till fullmäktige. Man måste ha lite proportioner på detta.

Widar tycker att snacket om att man till varje pris måste rösta är lite överdrivet.

- Folk är rationella. Väljarna gör som de vill, och har aldrig fel. Människor är inte så utlämnade åt politiken i dag som för några decennier sedan. Man har mer makt att styra själv, och gör ett rationellt val om man ska rösta. En väldigt viktig del i demokratin är också rätten att avstå att rösta. Man har rätt att säga att jag skiter i att rösta. Det är också ett ställningstagande.

- Man kan inte beordra fram högt valdeltagande.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons