Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU upprepar stöd för Iran-sanktioner

Annons

EU stöder FN-sanktioner mot Iran, som ett nästa steg för att få landet att sluta med anrikning av uran. Men det ska ske snabbt och vara begränsat.

Det är viktigare, hävdade Bildt, att det internationella samfundet visar en enig front och skruvar upp sanktionerna något, snarare än att börjar strida om fler och hur hårda sanktionerna ska vara.

Det ska kombineras med en ständigt öppen dörr för samtal med Iran. Samtalen som Storbritannien, Tyskland och Frankrike drivit för EU:s räkning med Iran har inte givit några resultat, men enligt Bildt har de ändå varit mer positiva än några andra försök. Det är samma förhållningssätt och taktik från det internationella samfundet som har givit resultat i samtalen med Nordkorea om kärnvapen, sade Bildt.

EU räknar med att det Internationella atomenergiorganet (IAEA) i Wien kommer underkänna de åtgärder Iran vidtagit för att leva upp till kraven i säkerhetsrådets förra resolution.

På frågan om Sverige driver på, försöker hålla igen eller följer med de övriga vad gäller sanktionskraven sade Bildt att regeringen stödjer FN:s och EU:s linje. Nästa logiska steg i denna process, förutsatt att Iran inte ändrar inställning, blir att låta säkerhetsrådet ta ställning till nya sanktioner.

I slutsatserna från EU-mötet i Bryssel säger utrikesministrarna att de förväntar sig att det internationella samfundet agerar med fasthet för att få Iran att leva upp till FN-kraven.

TT

Mer läsning

Annons