Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU uppmanar Iran frige britter

Annons

EU kommer att kräva de 15 britter som Iran har gripit friges omedelbart, meddelar ordförandelandet Tyskland.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier sade till journalister att Berlin har fått officiell bekräftelse på att flottisterna har gripits för gränskränkning. Tyskland, som leder EU i ett halvår, kommer senare på lördagen att publicera ett uttalande "med krav på omedelbar frigivning av soldaterna", sade han.

Iran anklagar de gripna brittiska flottisterna för att olagligt ha befunnit sig på iranskt vatten.

De 15 männen har nu förts till Teheran, rapporterar nyhetsbyrån Fars. De ska där få förklara sin "aggressiva handling", meddelar den iranska nyhetsbyrån.

Strax innan rapporterade nyhetsbyrån Irna att UD i Teheran fördömt britternas agerande som en "misstänkt handling".

Iranska styrkor grep de 15 britterna i fredags i Shatt-al-Arab, flodmynningen där Iran och Irak strider om gränsen.

Iransk tv rapporterade i fredags att Iran kallat till sig Storbritanniens chargé d'affaires för att protestera mot incidenten.

I London kallade utrikesminister Margaret Beckett å sin sida till sig Irans Londonambassadör Rasoul Movahedian. Beckett sade efteråt att han "fick helt klart för sig att vi vill ha tillbaka" flottisterna.

Hon krävde också en fullständig förklaring till gripandena.

Männen tillhör besättningen på den brittiska fregatten HMS Cornwall. De hade lagt sig i två gummibåtar i en trång farled nära halvön Faw strax utanför Shatt al-Arabs utflöde i Persiska viken.

De bordade ett iranskt lastfartyg för att se om det medförde smuggelgods. Kontrollen var avslutad och britterna skulle gå tillbaka till sina båtar när de två iranska örlogsfartygen dök upp.

Iran har genomfört militärövningar i området den senaste veckan.

TT

Mer läsning

Annons