Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU satsar 50 000 på laxtrappa

Annons

Den största delen faller under rubriken ideellt arbete, som utförs av medlemmar i föreningen. I reda kontanter tros det behövas närmare 62 000 kronor och EU-programmet Småskalig landsbygdsutveckling ställer upp med 50 000.

-Vi har en del sponsorer på gång som ska hjälpa till med den resterande delen. Arbetena måste utföras när det är lågvatten och det är tänkt att vi ska göra en hel del under sensommaren i år. Förhoppningsvis blir laxtrappan helt klar nästa höst, säger fiskevårdsföreningens ordförande Sven-Erik Malmkvist.

Föreningen har i sin ansökan till EU uppskattat att den ideella arbetsinsatsen kommer att uppgå till cirka 800 timmar.

När laxtrappan av lärkträd väl är på plats blir det efter mer än ett sekel äntligen möjligt för laxen i Väsman att vandra upp till Nedre Boten och Övre Boten för att leka.

-Längre fram har vi planer på att gå vidare med detta och försöka bygga någon väg förbi Loforsens kraftstation så laxen kan ta sig vidare till andra vattendrag, berättar Malmkvist.

EU-projektet har sagt ja till en ekonomisk insats bland annat av det skälet att man tror att laxtrappan kan bidra till att utveckla bygden och locka fler såväl svenska som utländska turister.

-Laxen kommer att vandra genom trappan i augusti-september. Men vi kommer naturligtvis inte att tillåta fiske i området runt trappan, betonar Sven-Erik Malmkvist.

Laxtrappor har byggts på flera håll i landet de senaste åren. Enligt Malmkvist är det dock fortfarande ovanligt med laxtrappor i Västerbergslagen. Den i Sunnansjö kan vara en av de första som byggs i våra trakter.

-Själv har jag aldrig sett en laxtrappa i verkligheten, säger basen för fiskeföreningen i Sunnansjö.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons