Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar tog slut

Annons

EU har två fonder som delar ut pengar till kunskaps- och näringslivssatsningar till länet - EU mål 1 södra och EU mål 2 norra. Malung, Vansbro, Älvdalen och Orsa tillhör mål 1 och övriga elva Dalakommuner tillhör mål 2.

EU:s satsning på regionalstöd sträcker sig från år 2000 till 2006. Handläggarna började dela ut pengar år 2001 och nu har man fördelat det mesta.

De projekt som har beviljats kommer att kunna drivas vidare fram till år 2006. De pengar som finns kvar att söka är sådana medel som har beviljats till olika projekt men inte har utnyttjats. De förs då tillbaka till handläggarna och så kan någon annan kommun eller organisation i området ansöka om stöd.

Den största enskilda posten, 89 miljoner kronor, har gått till bredbandsutbyggnaden i länet. Teknikdalen i Borlänge har fått flera tiotals miljoner kronor, Världsarvet och regementet i Falun har även fått rejäla tillskott.

Enligt Magnus Höög, handläggare vid Region Dalarna, är det högst osäkert hur EU:s stödformer kommer att se ut i framtiden.

Om den svenska regeringen lyckas driva igenom sin linje i förhandlingarna med andra EU-länder så blir det betydligt mindre regionalt stöd efter år 2006.

Sveriges ståndpunkt är att ländernas EU-avgifter ska hållas nere, i konsekvens med det blir det mindre pengar att dela ut. Under våren ska kommissionen lägga fram förslag om hur regionalstödet ska se ut i framtiden, sedan följer förhandlingar.

Att EU får tio nya, och relativt fattiga, medlemsländer ändrar också förutsättningarna. Hur regionalstödet ska utformas är med andra ord högst osäkert.

Hur som helst dröjer det minst till 2006 innan det finns ordentliga belopp att söka för kommuner och organisationer i Dalarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons