Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar ska utveckla landsbygden

Annons

Insatsen som fått beteckningen Landsbygdsutveckling (LBU) löper under detta år och fram till och med sommaren 2006.

Från början var det tänkt att varje enskilt projekt som kan tänkas komma fram, skulle söka pengar från länsstyrelsen, som är den myndighet som handlägger ansökningarna.

Men sedan tidigare finns det ett projekt som går parallellt och det har i Smedjebacken gjort som ett ramprojekt, där det finns en lokal styrelse som tar besluten.

-När det nya projektet och stödpengarna presenterades föreslog jag att även detta skulle hanteras som ett ramprojekt och det nappade länsstyrelsen på, berättar Lennart Stålberg, som är projektledare i Smedjebacken.

Grunden i satsningen är att utveckla landsbygden och den verksamhet som finns där.

- Det är fyra olika inriktningar som kan bli aktuella för att få stöd och det får inte vara något som kan få stöd via andra stöd inom olika satsningar där EU finns med i bilden, säger Stålberg.

Den första delen handlar om att utveckla landsbygdsföretagen. Många som i dag jobbar med jordbruk har svårt att bara leva på det och skulle behöva något annat på sidan om för att få en vettig inkomst.

-Det finns få jordbruk i dag som är renodlade jordbruk, många har både två och tre olika verksamheter och det är där LBU kan komma in i bilden och hjälpa till, säger Lennart Stålberg.

Den andra delen handlar om att marknadsföra kvalitetsprodukter.

-Det finns en rad producenter av lokala produkter, men de har problem att marknadsföra dem på ett bra sätt, konstaterar Stålberg.

Det tredje som projektet har som inriktning är att utveckla turismen och de små företagen på landsbygden.

-Exempel på sådant som kan bli aktuellt för stöd är gårdsbutiker och boende på landet, exempelvis bed and breakfast, säger Stålberg.

Den fjärde delen i projektet är byutveckling och landskapsvård. Det handlar om att stödja byalag och liknande, samt att ge stöd till för att återställa igenväxt åkermark och röja sly på platser som är av stort kulturintresse.

- Vi har bland annat köpt in fårstängsel som vi lånar ut till byarna.

Stålberg hoppas att denna satsning ska ge en hel del nya impulser som skapar en landsbygd som är synnerligen levande och där det finns många små verksamheter.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons