Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar ligger orörda

Annons

- Vi beviljades pengarna i våras för att göra en förstudie om möjligheterna att starta en butik, ett kafé eller något liknande, berättar Pär Magnusson, ordförande i Djura byutveckling.

Pengarna kommer från ESF-rådet, Europeiska socialfonden, och ska användas för att främja byutveckling. Byborna ansökte om EU-bidraget efter ett möte i höstas där Lasse Nygård från kommunen berättade om fonden. I mars kom beskedet att Djura hade fått pengarna, men på mötet som följde var intresset svalare. Ingen ville riktigt ta tag i projektet.

- Än är loppet inte kört, vi ska ha ett möte i höst och se om vi får fram någon drivkraft, säger Pär Magnusson.

Varför sökte ni pengarna när engagemanget inte finns nu?

- Jag har inga förklaringar. Det är lätt att säga på ett möte att det verkar bra, men när det väl kommer till kritan så krävs det mer.

Tror du att det idella arbetet avskräcker?

- Nej, snarare att man vill komma till skott direkt. De här pengarna går ju till att utreda förutsättningarna, det är inget startkapital, säger Pär Magnusson.

EU-pengarna skulle bland annat bekosta studieresor till orter som har liknande projekt. Föreningen skriver i sin ansökan att det skulle skapas två arbetstillfällen, och att en kommersiell service skulle vara positiv för inflyttningsstatistiken i Djura.

På ESF-rådet i Falun ligger pengarna och väntar. De betalas ut i efterhand när det kommit in en redovisning. Tar det för lång tid kan de frysa inne.

- Följer man inte tidsplanen finns det risk för det, säger handläggaren Leif Westrin.

Till hösten ska han följa upp Djurabornas planering.

- Det är inte ovanligt att projekt blir försenade, men handlar det om ointresse är vi svårare att förhandla med.

- Jag skulle bli förvånad om pengarna inte används, när de nu har kostat på sig en ansökan, säger Leif Westrin.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons