Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-miljoner till landsbygden

Annons

För projekt som småskalig turism på landsbygden finns det nu chans att ordna finansieringen. Detta sedan Borlänge kommun fått nya EU-miljoner att satsa. 1,9 miljoner ska fördelas under de närmaste två åren.

Det är med medel ur EU-projektet Mål 2 norra kommunen nu satsar på landsbygds- och näringslivsstöd. Pengarna kan under 2005 och 2006 sökas av föreningar och organisationer, inte av privatpersoner eller enskilda företag.

Projektledare är Anna Tägtström Visconti. Fördelningen av EU-miljonerna kommer att beslutas av en styrgrupp med en politisk ordförande (ej utsedd), två tjänstemän, Åke Persson, Hållbar Samhällsbyggnad och Bengt Lindberg, näringslivsenheten, samt två från föreningslivet: Bo Jansson, Torsång och Inga-Lill Hellsing, Tuna Hästberg.

- Vi vill få idéerna att vara så näringslivsinriktade som möjligt, påpekar Åke Persson.

- Allt som kan utveckla landsbygden är intressant. Möjlig- heterna är många, inte minst då det gäller småskalig turism, säger Anna Tägtström Visconti.

Tidigare har kommunen fördelat 200 000 till projekt som gällt bland annat badet i Amsberg. Inför den nya satsningen har möten ordnats med olika föreningar.

- Det verkar finnas hur mycket bra idéer som helst , konst- aterar Bengt Lindberg.

Det mål som satts upp för satsningen på landsbygdsutveckling är sex arbetstillfällen, att säkra tio jobb och två nya företag.

- Under den här tidsperioden är det realistiska mål, säger Åke Persson.

Ett resultat av den satsning som nu görs kan bli ökat samarbete mellan byarna Torsång, Ornäs och Milsbo. Detta inom den småskaliga turismens område.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons