Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-miljoner ger nya jobb?

Annons

Det ska bli effekten av de EU-pengar som nu satsas på projekt i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

Beslutet togs på onsdagen och innebär att EU satsar ytterligare 3 176 300 kronor på småskalig landsbygdsutveckling i Ludvika kommun.

I Smedjebacken satsar EU 1 624 500 kronor på motsvarande projekt.

Detta är den andra etappen av projekten som pågått i något år. Förhoppningen är att projektet i Ludvika kommun sammanlagt ska ge 50 nya jobb och 30 nya företag på tre år. För Smedjebackens del talas det om tio jobb och fem företag.

- Detta är vad kommunerna angett i sina ansökningar. Det får betraktas som ambitioner. Ingen kan garantera att projekt ska ge ett visst antal arbetstillfällen, säger Karl-Erik Johansson, sekreterare vid strukturfondsdelegationen.

Småskalig landsbygdsutveckling handlar om att stimulera till aktiviteter i de mindre samhällena i kommunerna. Projektet riktar sig mot småföretag, föreningar, byalag och liknande.

Kan ni kräva tillbaka pengarna om det inte blir några nya jobb och företag?

- Nej, det gör vi bara om det skulle ha förekommit oegentligheter eller om pengarna använts till något annat än det som angetts i ansökan, säger Karl-Erik Johansson.

Vid mötet i onsdags tog delegationen också beslut om bidrag till projektet "Nätverk för högteknologisk tillväxt i Ludvika kommun".

Här fastställdes bidragssumman till 1 160 900 kronor. Ambitionen är att projektet ska ge 60 nya arbeten och sex nya företag fram till augusti 2004.

En förutsättning för att få EU-bidrag är att offentliga institutioner också bidrar med pengar, direkt eller indirekt. Se faktaruta nedan.

Till indirekta bidrag räknas att kommunerna ställer upp med lokaler och personal, att arbetsförmedlingen betalar för arbetslösa som deltar i projekten och att företag deltar med personal i arbetsgrupper och liknande.

Strukturfondsdelegationen för EU mål 2 norra ska enligt nuvarande beslut vara verksam under sju år. Arbetet är inne på tredje året. Målet är att under de sju åren fördela sammanlagt 1,5 miljarder kronor till projekt som avses resultera i 8 000 nya jobb och 2 000 nya företag.

- Delegationens verksamhet berör tre län; Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Projekt i alla kommuner utom Västerås, Malung, Älvdalen, Vansbro, Orsa och delar av Gävle har rätt att söka stöd.

- Att kommunerna i Västerdalarna inte ingår beror på att de hör till ett annat område, förklarar Johansson.

Besluten om bidragen tas av delegationens styrelse. I den sitter politiker från regionen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons