Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-länderna oense om flyktingansvar

Annons

Malta vill inte ta emot fler afrikanska båtflyktingar och vill att andra ska ta över. Sverige vill att fler ska ta emot asylsökande irakier.

Men intresset är ljumt hos EU-kollegorna.

Inte heller Sverige gillar Maltas förslag att afrikanska invandrare som räddas i vattnen utanför Malta ska delas upp mellan EU-länderna enligt ett slags kvotsystem.

Den svenska migrationsministern, moderaten Tobias Billström, avvisar tanken.

EU-kommissionen är också avvisande.

EU-kommissionen anser också att ett sådant förslag sänder fel budskap till människor som överväger att riskera livet för en plats i ett vrak över Medelhavet om de _ ifall de klarar sig _ tror att de ska placeras ut i något EU-land. Det kan locka fler.

Malta hävdar att EU måste visa solidaritet och ta hand om dem som lär komma framöver. Malta tänker inte ta emot fler, enligt den maltesiska regeringen.

Öriket fick hård kritik nyligen när det vägrade ta emot ett trettiotal afrikaner som släpades runt på ett tonfisknät av en spansk fiskebåt, som räddat dem ur havet. Malta hävdade att det var Libyens sak att rädda dem och att Malta inte hade resurser att göra det.

Enligt Borg har Malta räddat 250 båtflyktingar de senaste 14 dagarna.

Den tyske inrikesministern och nuvarande ordföranden för sina EU-kollegor, Wolfgang Schäuble, anser liksom Frattini att en dellösning kan vara att stärka EU:s byrå för gränskontroll, Frontex.

Frontex har dock inga egna flygplan, båtar eller helikoptrar att patrullera med och EU-länderna är mycket njugga med att bidra med farkoster.

Sverige har sedan i vintras begärt att fler EU-länder ska ta emot asylsökande från Irak, i skenet av att antalet asylsökande irakier till Sverige i år väntas öka med 100 procent, till omkring 20|000. Kommissionär Frattini har lovat hjälpa till och hans förslag, efter ett möte med asylexperter i maj, är att fler expertmöten ska hållas för att komma till en mer enhetlig hantering av asylsökande från Irak. Sverige kan också få ett mindre antal miljoner ur en pott på 70 miljoner som EU-kommissionen förfogar över.

TT

Mer läsning

Annons