Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-länder klubbar gränsstyrka

Annons

EU är på väg att få en snabbstyrka för gränskontroll.

Svenska gränspoliser kan kallas till uppdrag vid södra Europas gräns.

Gränsstyrkan är på god väg att bli verklighet sedan EU-ländernas ministrar med ansvar för gränskontroller sagt ja på sitt möte i Luxemburg. Under våren ska EU-parlamentet höras och ett definitivt beslut kan tas i juni.

Styrkan ska, enligt den nuvarande ordföranden Tyskland, bestå av uppemot 500 poliser och migrationstjänstemän som kan kallas in vid stora flyktingkriser.

Flyktingkris betyder i detta sammanhang händelser där många flyktingar och migranter kommer till enskilda länder i Europa under en kort period. Det kan handla om lägen som när tusentals afrikaner kom till Kanarieöarna förra året.

Efter en begäran från det behövande landet ska EU:s gränskontrollbyrå Frontex kalla in personal från medlemsländerna.

Enligt uppgift från en svensk diplomat kan det för Sverige handla om att ha 5-10 pass- och gränspoliser med på en beredskapslista. Kommer en begäran ska de med fem dagars varsel kunna rycka till undsättning.

Men något absolut krav att ställa upp finns dock inte, hävdar diplomaten. Det kan finnas insatser som inte passar för den personal som Sverige har att tillgå eller att det är en insats som Sverige anser att det är fel att delta i.

De som ingår i styrkan ska ha beteckningar på kläderna som gör att de känns igen som utsända för Frontex och EU, men de ska ha samma befogenheter som tjänstemännen i det land de verkar.

Sverige räknar kallt med att aldrig behöva begära hjälp _ vilket har gjort det lättare att säga ja. Annars hade den svenska lagen troligen måst ändras för att göra det möjligt för utländska poliser att agera i Sverige.

Vid mötet meddelade också Frontex att den nu se goda resultat av sin vädjan om flygplan, båtar och utrustning för att kunna patrullera i Medelhavet och i vattnen mellan Kanarieöarna, sydvästra Spanien och Afrika.

Medlemsländerna har ställt 116 fartyg, 27 helikoptrar, 21 flygplan och annan utrustning till förfogande. Sverige bereder ännu frågan om bidrag.

Enligt Frontex har bevakningen visat sig effektiv. Betydligt färre immigranter har kommit i dåliga båtar från Afrika till Kanarieöarna i år än förra året.

TT

Mer läsning

Annons