Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-länder föreslås rädda Galileo

Annons

För att inte EU:s stora projekt för satellitnavigering, ett alternativ till gps, ska krascha måste medlemsländerna betala mer snabbt.

Galileo, som projektet kallas, har hamnat i svårigheter sedan de privata företag, med vissa stora medlemsländer i kulisserna, som skulle dra i gång det hela har misslyckats med att komma överens om ett koncessionsavtal.

För att rädda det föreslår EU-kommissionen att EU-länderna rycker ut med offentliga medel. Annars riskerar projektet att bli mycket försenat vilket i sig är ett hot mot dess överlevnad. Det går inte att sälja tjänster för navigering från Galileo om man inte vet när det finns på plats.

Om tidsplanen ska hållas måste medlemsländerna via EU snabbt skjuta till pengar, pengar som annars till en del skulle ha kommit från den privata sektorn. Planen är att systemet, som omfattar 30 satelliter med fem olika tjänster, ska vara i drift 2012. Det går inte med nuvarande styrning.

Om medlemsländerna inte snabbt säger ja till kommissionens räddningsplan är risken, varnar kommissionen för att de kan få betala ännu mer senare.

TT

Mer läsning

Annons