Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-kris på väg att torna upp sig

Annons

Samtliga 25 EU-länders ledare och regeringar har ju unisont sagt ja till konstitutionen och det var bara folket som skulle med på båten. Men något hände på vägen, och på onsdag i Nederländerna kan det vara dags igen för ett nej när holländarna röstar om fördraget.

Om Storbritanniens premiärminister Tony Blair, med super-EU-skeptiska undersåtar, bestämmer sig för att ställa in sin folkomröstning om fördraget 2006 som en följd av NON i Frankrike - då är det KRIS.

Arbetslöshet skrämmer

Även om nejet från Frankrike till en del kan ha som grund att ge den impopulära, borgerliga regeringen och tioårsjubilerande presidenten Chirac en uppercut, tycks det finnas en ökande känsla hos många människor, inte bara i Frankrike, att EU-samarbetet går lite för fort och inte leder till det som ledarna har lovat att det ska göra.

Arbetslösheten biter sig fast i EU-länderna och talet om att konstitutionen stärker den europeiska sociala modellen går inte hem. Jaha, hög arbetslöshet som nu då, säger luttrade väljare.

Det går inte att påstå att fransmännen inget vet om fördraget - debattens vågor har böljat i flera månader och flera av böckerna på bästsäljarlistorna handlar om konstitutionen.

Den franska nejsidan har lyckats ta nacksving på hela det franska etablissemanget och kanske på EU:s utveckling, men kravet från vänsterkrafterna på nejsidan om en "annan konstitution" har små möjligheter att nå framgång. Det är inte bara de EU-skeptiska britterna som avvisar det.

Mycket lite talar för att fransmännen efter några kosmetiska ändringar eller förbehåll skulle ges en andra möjlighet att rösta om fördraget.

Även om unionsbygget skakas i grunden, så lär det inte utlysas omedelbara krismöten eftersom arkitekterna vill tänka efter ett tag om de gjort något fel. Men vid EU-toppmötet i Bryssel 16-17 juni är det krishantering på agendan.

LARS LARSSON/TT

Mer läsning

Annons