Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU kräver svenska lagändringar

Annons

Svar till Olle Wickbom, 22 mars:

EU kräver EMU-anpassning av svensk grundlag trots ett rungande nej vid folkomröstningen i oktober 2003.

Alltså har man ingen som helst respekt för vad Sveriges befolkning tycker. Man anser istället att Sverige är för öppet och att riksbanken inte är tillräckligt oberoende, samt att vi inte erkänner att EU ska stå för penning- och valutapolitiken.

På dessa områden måste de svenska grundlagarna, tryckfrihetsförordningen och regeringsformen ändras för att inte bryta mot EU-fördraget.

Detta skriver EU-kommissionen och Europeiska centralbanken i den senaste konvergensrapporten om Sveriges förhållande till EU:s valutaunion.

Vår folkomröstning har alltså gått helt spårlöst förbi i Bryssel och Frankfurt?

Som svar säger kommissionens talesman Gerassimos Tomas att folkomröstningen var en rent intern svensk angelägenhet.

Detta är endast ett av många bevis på hur vi kommer att bli överkörda av den överhet som det sägs att vi ska samarbeta med.

Det samma gäller också den så omtalade freden, som Wickbom fått för sig att EU värnar om.

I den nya EU-konstitutionen, den som vi förvägras rösta demokratiskt om, står bland annat: "Ett närmare samarbete ska upprättas inom unionen för att, om ett land utsätts för väpnat angrepp, ska de övriga deltagande staterna ge stöd med alla till buds stående militära och andra medel".

Varför ska Sverige blanda sig i detta vågspel?

På tal om tusentals sidor byråkratitext, som Olle Wickbom uttrycker det, varför skulle de folkvalda vara bättre skickade att bena upp denna labyrint?

Från ett antal parlamentariker i EU har redan klagats över att man inte hinner läsa igenom den mångfald av propositioner som haglar över dem, utan är tvingade att rösta på måfå.

Hur ska något konstruktivt kunna skapas under sådana former?

Vi har i Sverige redan en lagbok som skickligt utnyttjas av advokater med rymligt samvete, en lagbok som i grunden behöver revideras, varför i jösse namn skulle vi lägga till en ännu krångligare sådan, som vi dessutom inte ens får nyttja när vi behöver? Bevare oss!

Låt oss istället hurra fram Sören Wibe (s), som kräver en intern omröstning i partiet vad gäller en riksomfattande folkomröstning. (Taget ur Expressen 28 mars)

ULF HEDBERG

Mer läsning

Annons