Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ger Vaxholmsbesked i veckan

Annons

LO:s advokater, Svenskt Näringsliv och den lettiska regeringen väntar alla spänt på beskedet från Luxemburg i veckan.

Då ger EU-domstolens generaladvokat sitt förslag till dom i den infekterade Vaxholmskonflikten.

Det var heta känslor i november 2004 när de svenska facken med Byggnads i spetsen blockerade det lettiska företaget Lavals dotterbolag som vunnit upphandlingen om ombyggnaden av en skola i Vaxholm. Förhandlingarna om kollektivavtal hade avslutats utan framgång och Byggnads blockadvakter ropade "go home" efter de lettiska arbetarna.

Frågan landade i januari i år i EU:s domstol i Luxemburg och i veckan kommer utlåtandet från domstolens generaladvokat. Det är ett slags förslag till domslut som ska vägleda men inte binda domstolen. Och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson känner sig, precis som motparten Laval, ganska säker på framgång på onsdag.

I den heta Vaxholmsfrågan finns många åsikter. Men i Sverige finns ganska få. LO och socialdemokraterna ställer helhjärtat upp bakom Byggnads. Och, kanske något överraskande, även den svenska borgerliga regeringen. Dess ombud i EG-domstolen argumenterade för samma inlaga som den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Hans Karlsson en gång lämnat till domstolen.

I Sverige finns egentligen bara Svenskt Näringsliv som är kritiskt till den fackliga argumentationen. Och förstås lettiska Lavals svenska ombud Anders Elmér som hävdar att de fackliga stridsåtgärderna och avtalskraven är ett hinder för den fria rörligheten. Elmér pekar också på att svenska konsumenter kan tjäna mycket pengar på skärpt konkurrens.

Samtidigt understryker Elmér att han inte vill stjälpa den svenska modellen utan reformera den så att den passar i en ny värld. Och Elmér tycker att hans plädering i Luxemburg fick ett bra mottagande.

Totalt var det hela femton EU-länder som hade åsikter om Vaxholmsfrågan under pläderingarna i domstolen i januari i år. De flesta av de stora EU-länderna står också bakom Byggnads. Men Charlie McCreevy, kommissionär med ansvar för EU:s inre marknad, har varit skarpt kritisk mot Byggnads och sagt att han ser den svenska hanteringen av konflikten som ett brott mot unionens fördrag.

Samtidigt är det osannolikt att generaladvokatens utlåtande blir ett entydigt stöd åt någon av parterna.

TT

Mer läsning

Annons