Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ger miljoner till personalpol

Annons

- Idéen har vi hämtat i Skultuna. Där har man startat en kompetenspol. Vi ska nu göra likadant och starta ett verkstadstekniskt centrum i Smedjebacken, berättar vuxenutbildningschefen Lennart Myrman.

De 15 personer som kompetenspoolen ska omfatta ska kunna rycka in hos Smedjebackens verkstadsindustri vid produktionstoppar.

- Vi ska bilda ett bolag tillsammans med Verkstadsföreningen som heltidsanställer 15 personer. När det är låg beläggning i verkstäderna så är personalen hos VBU och deltar i olika typer av kompetensutveckling. När det uppstår en vakans så hoppas vi att den personal vi har inom projektet ska få jobbet.

- Parallellt så ska vi också utveckla kurser som industrin kan använda för att kopetensutveckla redan anställd personal, berättar Myrman.

EU bidrar med 3 960 000 kronor till det treåriga projektet som är kostnadsberäknat till 9 585 000 kronor.

Det fina i konstruktionen är att a-kasseersättningen till de arbetslösa som ska ingå i poolen får räknas in som offentlig svensk medfinansiering vilket innebär att VBU-skolan inte behöver anslå mer pengar utöver budget. Arbetsförmedlingen deltar också i projektet.

- VBU-delen i projektet är utbildningen. Den ingår i vår reguljära verksamhet så den kostnaden har vi redan finansierat, berättar Myrman.

- Det här hoppas vi kan bli en modell för framtiden. Verkstadsindustrin kommer att sakna folk när 40-talisterna ska börja pensioneras. Det här kan bli en del i att skola in ny personal på ett smidigt sätt till jobb i verkstadsindustrin, hoppas Lennart Myrman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons