Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-förslag för att minska bifångst

Annons

EU-kommissionen tar nya grepp för att minska problemen med bifångster och fisk som slängs överbord.

Vissa redskap kan bli förbjudna och fiskare tvingas att ta iland allt de fångar.

Enligt en studie som gjorts av det Internationella havsforskningsrådet (ICES), är bifångsterna i EU-vatten som sedan kastas tillbaka 13 procent, eller 1,3 miljoner ton, jämfört med vad som tas upp och säljs.

Medan de i Östersjön, Medelhavet och Svarta havet är relativt små kan de i Nordsjön och vattnen väster om Irland och Skottland uppgå till 70-90 procent beroende på typ av fiske.

Fisk som slängs överbord överlever sällan.

Kommissionen bjuder nu in till debatt och synpunkter kring en samling förslag som någon gång nästa år ska kunna omsättas i skarpa regler.

Nyckeln till problemet är att minska det totala fisket, enligt kommissionen. Det kan ske genom att stänga områden, eller att förbjuda fiske tillfälligt när man vet att mycket fisk som är för liten för att säljas sannolikt kommer att följa med upp.

Vissa redskap, som sveper med allt i sin väg, kan bli förbjudna.

Kommissionen vill ställa upp regler för vad som är högsta acceptabla bifångst. Och det kan också bli aktuellt att tvinga fiskarna att ta upp all fisk som fångas och landa även bifångsterna. Ingen annan betalning ska ges för bifångsterna än, så att säga, självkostnaden för att fånga den.

Det får inte bli så att nya sätt att ta in pengar skapas, enligt kommissionen.

Bifångster ska räknas av mot existerande kvoter, anser kommissionen som tror att det skulle öka trycket på att minska bifångsterna.

TT

Mer läsning

Annons