Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-förbud mot hundpälshandel på gång

Annons

Det kan bli förbjudet att handla med hund- och kattpäls i hela EU från nästa år. EU-parlamentet väntas rösta ja till förslaget den 19 juni.

Undantag kan ges efter ansökan, bland annat för medicinska ändamål. Under förhandlingarna om detaljerna i förbudet har det bland annat ställts krav på att ha undantag för kattskinn som ska kunna motverka reumatiska besvär.

Förbudet ska motverka uppfödning av katter och hundar för att få fram pälsar som sedan används i leksaker och kläder. Den import som i dag sker kommer framför allt från Kina där uppfödningen sker under grymma former, men enligt Eva-Britt Svensson är det inte enbart en fråga om Kina.

Sverige har inget förbud, men den förra svenska regeringen tog upp frågan i EU redan 2002.

Det är slutet på den diskussionen som nu kan skönjas. Enligt Eva-Britt Svensson kommer inte omröstningen i parlamentet nästa vecka att bjuda på några överraskningar _ det finns en majoritet för den överenskommelse som parlamentet förhandlat fram med EU-ländernas organ ministerrådet.

Det finns, enligt EU-kommissionen, bevis för att hund- och kattskinn utifrån säljs i Europa. Men skinnen eller produkterna där de ingår säljs nästan aldrig under rätt beteckning, skinnet sägs komma från andra djur. Det är känt att skinnet i pälsbrämade kläder och en del mjuka leksaker ibland kommer från hund och katt.

TT

Mer läsning

Annons