Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- EU får större makt

Annons

- Nästa helg genomgår Sverige en indirekt folkomröstning, och väljarna är inte ens medvetna om det.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Per Gahrton är ständigt på språng. I går gjorde han en snabbturné i Dalarna med sista stopp i Stjärnsund.

Han talade om EU som den glömda valfrågan, och om en ändring av grundlagen som kommer att göra Sveriges riksdagsledamöter till prydnadsfigurer.

- Det pågår en valrörelse i Sverige som om vi inte vore medlem i EU, som om det inte spelade någon roll. Men det gör det, påminner Gahrton.

Trots att han är EU-parlamentariker är han emot EU som instans. Han anser det idiotiskt att EU ska lägga näsan i blöt i allt.

- Det är fullständigt orimligt att vi inte själva får bestämma om småsaker. Det behövs inga centraldiktat från Bryssel för lokala frågor.

Han berättade om ett riksdagsbeslut från den 13 juni i år.

- Det säger att Sverige ska anpassa grundlagen så att det blir möjligt för riksdagen att överlåta beslut till EU när det gäller rättsfrågor, utrikes- och säkerhetspolitik.

Detta är skrämmande menar han. Sveriges riksdag är beredd att överlåta frågor till EU som gör svenska politiker till en slags marionetter.

- Med åren har EU fått allt större makt genom olika fördrag. Nu vill man alltså ändra i grundlagen också för att få total makt i Bryssel.

Miljöpartiet försökte få till en folkomröstning i frågan, men fick inget annat parti med sig. Dessutom var det dags för riksdagen att ta semester och alla försök till allmän debatt var fruktlösa.

- Men riksdagsbeslutet i juni räcker tack och lov inte. Det krävs ytterligare ett beslut med ordinarie val däremellan.

Detta val sker som bekant redan till helgen och Gahrton befarar att nästa beslut klubbas ganska omgående.

- Därför blir valet en dold folkomröstning.

- Vi kan inte bara bry oss om inrikesfrågor när vi går till val, varnar han. Vi måste titta på hur partierna förhåller sig i EU-frågor, hur långt de är beredda att ge efter för Bryssel.

Ett 30-tal åhörare kom till Smedjan för att lyssna till vad Gahrton hade att säga. Han fick inte mycket mothugg. Besökarna tycktes mer eller mindre frälsta redan.

Förutom EU talade han om EMU, en eventuell invasion av Irak, om snälla och otäcka regeringar, om miljöfrågor, ekonomi och förstås svensk politik och valfajt.

- Vi vill ha en rödgrön regering. Men vi vill inte vara stödparti eller underhuggare till sossarna på det sätt vi varit i fyra år. Vi vill sitta i regeringen.

Sverige är inte van vid koalitionsregeringar som finns i många andra länder. Men det är precis vad vi bör ha om inte ett parti får ensam majoritet, anser han.

Vad anser han då om det nyligen avslutade miljömötet i Johannesburg?

- Det är bara tomma ord. Inga konkreta mål eller tidsplaner.

Resultatet i Johannesburg är sämre än i Rio för tio år sedan.

- Då var det ett steg framåt. Nu kom inget nytt på pränt.

Så länge det är upp till vinstdrivande företags goda vilja att rädda miljön kommer den inte att må bättre menar han.

Det måste nog till en stark internationell miljöorganisation för att miljön ska få den status den förtjänar.

- Någon som kan sätta makt bakom orden och se till att miljön får högre status än handeln och inte tvärtom som det hittills varit.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons