Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-dom om internetsprit i dag

Annons

Fritt fram för import av alkohol via nätet? Eller fortsatt förbud?

I dag avkunnar EU:s domstol dom i målet om det svenska förbudet mot privatimport av alkohol, det så kallade Rosengrenmålet.

Domen ska vara vägledande för svenska domstolar när de prövar förbudet för privatpersoner att importera alkohol på annat sätt än då man själv transporterar in varorna, så kallad resandeinförsel.

Högsta domstolen (HD) har begärt ett förhandsbesked om hur EU:s regler ska tolkas. HD ska avgöra ett mål där ett antal svenskar överklagat tullbeslaget av vin som de beställde via internet från Spanien 2004. Bland svenskarna finns pensionerade Göteborgsläkaren Klas Rosengren.

Särskilt ljust ser det dock inte ut för Rosengren och de andra sedan en generaladvokat i EU:s domstol i november föreslog att det svenska privatimportförbudet inte ska strida mot unionens regler. Domstolen kan dock fatta ett helt annat beslut.

Och även om EU:s domare går på generaladvokatens linje så är det till slut den nationella domstolens sak att fatta ett självständigt beslut. Ett EU-villkor för att importförbudet ska bestå är att det svenska försäljningsmonopolet, Systembolaget, kan tillgodose alla kunders önskemål.

Enligt generaladvokaten får förbudet varken rättsligt eller faktiskt innebära att varor från andra länder diskrimineras, vilket därför kan bli den kärnfråga som Högsta domstolen snart får ta ställning till.

TT

Mer läsning

Annons