Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-by etableras i Smedjebacken?

Annons

Det handlar inte om "byar" i vanlig mening, utan om mötesplatser där helt vanliga medborgare från olika EU-länder ska kunna träffas.

På sikt är ambitionen att det ska finnas en EU-by i varje medlemsland. Allt i syfte att skapa det den europeiska unionen saknar - en djupare folklig förankring.

Smedjebacken och de nyblivna kollegorna vill i det här sammanhanget vara tidigt ute och har med hjälp av Samarkand fört diskussioner med EU-kommissionen om en förstudie för att få fram ett konkret förslag på en verksamhetsidé.

Det skulle i så fall etableras pilotanläggningar i de tre kommunerna som kan stå som modell för andra hugade stater.

I planen ingår dock redan att man vill försöka utvidga samarbetet till att omfatta ytterligare två länder.

Men som allt annat finns det en prislapp. Bara att etablera samarbetet och få fram en gemensam ansökan som i så fall omfattar fem länder beräknas för svensk del uppgå till 400000 kronor.

Region Dalarna har redan skjutit till 200000 kronor, medan Samarkand satsar 50000 kronor. Resten, 150000 kronor, klubbades igenom vid kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Centern sågar dock förslaget rakt av. I en skriftlig reservation förklarar centerns Göran Engström och Jan Tholerus varför:

-Vi uppfattar projektet som alltför löst i konturerna för att det ska vara trovärdigt att gå vidare med en förstudie.

Engström/Tholerus tror att den spontana dynamik som finns i etableringen av exempelvis holländska företagare i bygden är viktigare att bejaka än ett ovanifrån organiserat projekt.

Tilläggas kan att ansökningen till EU ska vara klar att lämnas in i mitten på februari nästa år.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons