Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU bröt sönder ölkartellen

Annons

Turerna i det globala ölkriget fortsätter. Den 23 september blir fritt fram att sälja öl på burk i Danmark. Det sker ungefär samtidigt som Heineken kommer ut på butikshyllorna och i veckan så gjorde EU en så kallad gryningsräd för att säkra bevis mot Carlsbergs och Heinekens tidigare ölkartell.

Utredare från EU-kommissionen genomförde på onsdagen räder mot Carlsbergs kontor i Köpenhamn och Heinekens kontor i Amsterdam.

De båda öljättarna misstänks för en olaglig kartell för att skydda sina hemmamarknader under åren 1990 - 2000 och räden gjordes för att säkra bevis. Öljättarna hävdar att EU misstolkat redan i mars beslagtagna dokument.

EU misstänker att ölkartellen utöver Danmark, Holland och Italien också varit verksam i Frankrike och Portugal.

Interbrew och fyra belgiska bryggerier dömdes nyligen till 91 miljoner euro i böter för ölprissamarbete i Belgien och Luxemburg.

Kartellen är nu stoppad vilket märks av att Heineken via Spendrups samarbete med danska bryggerigruppen kommit in på den danska marknaden.

Därmed ökar utbudet i de danska butikerna och med ölburken så underlättas livet för privatimporterande svenskar som inte behöver bära med sig så mycket glas över gränsen.

Fast danskarna har valt att beskatta burkölet som blir en krona dyrare per liter än öl i returglas.

Det åstadkoms genom en embalageavgift på 50 öre men då flaskan kan brukas 30 gånger i genomsnitt så blir flaskölet billigare och EU-kraven har kringgåtts.

I ölkriget mellan Heineken och Carlsberg har Carlsberg vunnit en delseger. Ett avtal med det belgiska bryggeriet Interbrews brittiska dotterbolag som innebär att Heineken åker ut från brittiska pubar och ersätts med Carlsberg.

Danska Carlsberg som är klara med sina bryggeriförvärv i Norden förbereder nu köp i Spanien och Portugal där danskarna är beredda att lägga ut mellan fem och tio miljarder kronor då större privatägda aktiebolag kommer ut på marknaden.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons