Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-blomman en doldissymbol

Annons

Det återspeglar okunskapen och ointresset i landet, där bara 19 kommuner använder sig av symbolen. Smedjebacken hör till de 86 procent som inte gör det.

Ändå har denna miljömärkning funnits i Sverige sedan 1994, och används på liknande produkter som till exempel Svanen, som drygt 90 procent av oss känner till. Den finns för 21 olika produktgrupper, från golv till glödlampor.

EU-blomman är den Europeiska unionens miljömärkning och gäller alltså överallt inom EU, som ett litet led i drömmen om det gränslösa Europa.

Märkta produkter har bedömts utifrån den miljöpåverkan de gör från råvara till avfall.

Köper du utländska varor, vare sig i Sverige eller i andra länder inom EU ska du kunna vara säker på att det är en miljömärkt produkt.

Det är emellertid inte bara hos konsumenterna märkningen är okänd - även tillfrågade butiksföreståndare har svårt att känna igen den.

Men nu dras kampanjer i gång för att öka kännedomen om märkningen hos alla. Tolv EU-länders företag och organisationer deltar.

I Österrike kommer till exempel en webbaserad tävling genomföras mellan skolor där. Coop i Danmark deltar med en kampanj.

I Sverige samarbetar SIS Miljömärkning med Ungdomens Miljöriksdag, där man bjuder in högstadie- och gymnasieelever att vara med i ett skolprojekt om EU-blomman.

TOBIAS HEDSTRÖM (PRAKTIKANT)

Mer läsning

Annons