Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"EU är splittrat, Nato är splittrat"

Annons

Kriget i Irak splittrar EU.

- Visst har Irakfrågan splittrat oerhört mycket. Det handlar inte bara att man tycker olika. Man litar inte på varann.

Det säger Mora-politikern Lennart Sacrédeus, kd, som sitter i Europaparlamentets utrikesutskott.

- Irakkonflikten har lett till att EU är splittrat, Nato är splittrat, och FN är splittrat. Det har blivit skador i alla dessa förbindelser.

Han är övertygad om att detta kommer att märkas på EU-samarbetet i framtiden.

- Jag tror att det kommer att innebära två grundläggande saker. Dels att frågor som rör utrikespolitik, försvarspolitik och säkerhetspolitik kommer att vara kvar på nationell nivå. Man kommer aldrig att släppa fram dessa områden som något som EU kan avgöra med vanliga majoritetsbeslut.

- Jag tror också att man från brittisk sida kommer att vara försiktigare när det gäller att släppa fram nya maktbefogenheter inom EU.

Något som alltså bör tilltala EU-motståndaren Sacrédeus, eller?

- Jag kallar mig helst unionsskeptiker. Dels för att jag inte tycker om ett europeiskt statsbygge, dels för att jag är realist. Det kommer aldrig att fungera. Den senaste tiden har visat att jag fått rätt. När det verkligen är skarpt läge fungerar inte samarbetet. Men det är inget jag jublar över.

Sacrédeus berättar om en debatt i utrikesutskottet dagen före kriget, då en ledamot till och med krävde att Storbritannien och Spanien skulle uteslutas ur EU. Det talades om skurkstater och statssanktionerad terrorism.

- Jag tycker att vi alla borde enas kring kravet på Saddam Husseins omedelbara avgång. Debatten samma dag som kriget bröt ut i parlamentet var lite mindre hetsig. Det finns ett tydligare avståndstagande till Saddam nu.

Vad tycker du själv om kriget?

- Den människa och den politiker som inte ser kriget som något ytterligt allvarligt och tragiskt, är en kallhamrad människa. Samtidigt visar erfarenheterna exempelvis från talibaner och från Hitler att grymma tyranner aldrig frivilligt släppt sin makt. Vi lär oss från världshistorien att hur grymt krig än är, kan det vara en sista oundviklig insats.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons