Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vingslag från friheten

Annons

Det är ett stort ögonblick när den 17-åriga uvhonan återvänder till Fågelmyra efter tio veckors rehabilitering på Järvzoo i Järvsö. Från alla håll strömmar anställda till för att välkomna henne och eskortera oss ut till det skyddade område där uvarna håller till. Där, i avskildhet på en höjd, kan jag slutligen öppna transportlådan och se uvhonan lokalisera sig, innan hon med ett kraftfullt vingslag lyfter och försvinner in bland talltopparna.
Uppdraget är slutfört men dagen började långt tidigare för mig och fotografen. Redan i sjutiden på onsdagsmorgonen startade vi den spännande färden med destination Järvzoo i Järvsö.
Dit anlände vi drygt ett par timmar senare och fick omgående hjärtklappning vid åsynen av en mäktig fågel. Med våldsam kraft dundrade den nämligen rakt upp i burtaket för att med en häftig duns dråsa ner i marken igen.

Det var vår uvhona och det rådde inget tvivel om att hon ätit upp sig och ville hem till maken i Fågelmyra. Det lät som om hon skulle riva hela anläggningen när hon slungade sig mot burväggen och försökte ta sig ut i friheten igen.

Stunden är kommen när djurskötaren Krister Karlsson dyker upp efter morgonens utfodring av djurparksdjuren. För sista gången går han in i buren och fångar in sin storväxta konvalescent med håven för att packa ner och överlåta henne åt oss.

En sista hängning på vågen visar att uvhonan kommit upp i tre och ett kvarts kilo och alltså nästan fördubblat sin vikt på tio veckor på Järvzoo. Det gör att Krister känner sig nöjd med rehabiliteringen och vill återförena henne med den väntande maken på Fågelmyra och den ljuva friheten där.

- Hon var väldigt mager och kraftlös och nästan apatisk när hon kom hit. Så det är roligt att kunna skicka hem henne när det gått så här bra och hon blivit så fin, konstaterar Krister.

Det är han som med råttor, höns och vitaminer hjälpt den värdiga uvhonan tillbaka till livet. Vad som däremot gjorde att hon var nära att stryka med har inte kunnat fastställas med bestämdhet.

- Då hon inte visade några yttre tecken på skador misstänktes att hon sekundärförgiftats av råttor. Men det är inget som kan sägas med bestämdhet, framhåller Krister.

Klart står dock att den utsvultna uvhonan började äta själv redan första kvällen efter ankomsten till Järvzoo. Då hade hon tidigare på dagen tvångsmatats med råttbitar doppade i druvsockerlösning för att komma i gång och få upp aptiten.

- Sedan har det gått på av bara farten, och hon har sakta men säkert gått upp i vikt och återfått det förlorade hullet, konstaterar Krister och känner på det inbäddade bröstbenet.

Det stack rätt ut när han tog emot den svaga uvhonan i slutet av augusti men är nu omgärdat av både hull och hår. Något hekto till kan hon säkert också lägga på sig själv, då det lär ska finnas gott om levande mat som väntar på henne hemma på Fågelmyra.

Det var den 25 augusti som den aktuella uvhonan hittades till synes livlös på marken av Christian Olhans som tillhör personalen där. Han ringde efter kommunens djurskyddsinspektör Anna Sörlin, som omgående ingrep och såg till att uvhonan kom under vård.

Efter ett dygn på Falu djursjukhus fördes hon dagen därpå av polisen till Järvzoo för fortsatt behandling och konvalescens.

Berguven tillhör nämligen statens vilt och får hållas mer än 48 timmar bara av Naturvårdsverket godkända rehabiliteringsanläggningar. Järvzoo i Järvsö är en sådan, och där har djurskötaren Krister Karlsson i samarbete med veterinär hjälpt uvhonan tillbaka till livet.

Det är många som engagerat sig i den 17-åriga uvhonan som blivit riksbekant och enligt Ringmärkningscentralen är en av landets äldsta utplanterade uvar. Hon står dessutom i en klass för sig när det gäller produktivitet, och har tillsammans med maken till och med lyckats dra upp två kullar samma år i slutet av 90-talet.

- Det är helt unikt och visar att tillgången på föda är avgörande för fortplantningen, säger miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen.

Han är engagerad i projektet Berguv Dalarna, och är den som fött upp och släppt den här storslagna uvhonan som ungfågel i september 1987.

Tillsammans med personalen på Fågelmyra gläds han nu åt att uvhonan återfått livslusten och kommit tillbaka hem igen.

Han känner sig helt övetygad om att maken troget väntat på henne och att de säkert hunnit återförenas i skydd av mörkret igen!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons