Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett viktigt steg mot universitetsstatus

Annons

Inom vårdämnet studerar på Högskolan Dalarna exempelvis elever med avsikt att utexamineras som tandhygienister, sjuksköterskor och barnmorskor. 20-25 utexamineras från C-nivån (60 poäng i ämnet) med kandidatexamen varje läsår. Redan har 24 studenter startat utbildningen som ska leda till magisterexamen (80 poäng i ämnet), en vidareutbildning som är öppen även för arbetsterapeuter, sjukgymnaster, dietister och logopeder.

- Hittills har många blivit lärare, men vi räknar med att allt fler kommer ut i vården där deras förmåga att orientera verksamheten om den nya kunskap som snabbt skapas, är mycket uppskattad och användbar, säger Kerstin Öhrn, universitetslektor och ämnesansvarig för munhälsa i tandhygienistutbildningen.

- Också D-uppsatserna har ofta direkt tillämpning i vården. De kan till exempel utgå från patientdata i sina studier, säger Anna Ehrenberg, universitetslektor och ämnesansvarig för omvårdnad i sjuksköterskeutbildningen.

För att nå universitetsstatus behöver Högskolan Dalarna nå magisterexamensrätt i tio-tolv ämnen i minst två vetenskapsområden.

Vårdvetenskap sorterar under det humanistiskt-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, med huvudsaklig verksamhet i Falun.

- Det är högtryck på denna del av högskolan. Vi har en livaktiv forskningsmiljö för lärarna. Mycket har hänt på senare år. Vi fick kandidatexamensrätt (C-nivån, 60 poäng i ämnet) först i slutet av 1990-talet, påminner Ehrenberg.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons