Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett väntat trevligt besök...

Annons

De kom på besök till redaktionen på Carlavägen häromdagen. Det var ett väntat, men ändå osedvanligt trevligt besök, när klass 5 från Stallbackens skola gjorde entré för att få veta lite mer om hur man gör en tidning...

De hade avsatt 45 minuter för en frågestund och en liten rundvandring. Men när 21 mycket verbala 11-åringar bubblar av vetgirighet och intresse, flyger tiden och blir lätt till timmar.

Jonathan, Marie-Louise, Matilda, Maria, John, David, Sofia, Anna och deras klasskompisar hade läst på ordentligt.

Faktiskt hade de till och med redan gjort sin första egna tidning. 16 sidor finurligheter, egna illustrationer och små anekdoter på temat ng-ljudet. Under rubrik-en "Hungrig i Borlänge" berättar Josefine allt om mannen som sov i en tunnel innan han började jobba på en tidning.

Elin förklarar hur det egentligen gick till när banken sprängdes i Grängesberg, alltmedan tvillingparet kände på lukten att kärnkraften fanns kvar.

På mittuppslaget får alla som inte visste det veta att en 66-årings höjdpunkter i livet är bingolotter, liksom hur det gick till när fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg blev skidkung.

Men om man nu inte hittar på sina nyheter i syfte att träna grammatik, hur gör man då en tidning, funderade klass 5 och lämnade Grängesberg för att se närmare på hur man jobbar på en lokaltidning.

De läser det mesta, även om de har sina favoritsidor i morgontidningen.

- Men jag läser inte Fantomen, den serien slutar ju aldrig, förkunnade Jonathan.

- Jag skulle vilja läsa mer om djur, sa Maria.

- Mer för ungdomar, önskade David.

- Mer sport, det är för mycket tråkig sport just nu, som tennis, jag tycker det är roligare med rally, avslöjade John.

Anna tycker om att läsa det mesta.

- Och det är kul att läsa om människor som blir 102 och mer och som ändå ser så pigga ut...

- Börsen borde bort, tyckte Matilda men efter en stunds eftertanke tillsammans med Anna ändrade hon sig generöst, för de som uppskattar den naturligtvis måste få läsa...

Efter en liten rundvandring bland reportrar, fotografer och redigerare, tog femmorna från Stallbacken adjö och åkte hem för att jobba vidare med nästa egna exemplar.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons